DRAMA NA SLJEMENU: Tijekom noći učenici povraćali, Hitna se probijala do njih

Croatia Administrative divisions map-worldmapz.com

Epidemija poharala cijeli razred.

Prava drama odvijala se prošli utorak na Sljemenu, kada je u jednoj večeri 32 djece odjednom pozlilo. Naime, dva druga razreda Osnovne škole “Ante Kovačić” bila su u školi u prirode u Dom Crvenog križa.

Učiteljice su odmah obavijestile roditelje oboljele djece, među kojima je bio i Mario Mihalić.

“Javila je svim roditeljima da su djeca iznenada počela povraćati. Odmah je pozvala roditelje oboljele djece da ih dođu pokupiti.” ispričao je Mihalić.

Mihalić je ispričao da su djeca bila blijeda, zamotana u deke, a zbog nekih je pozvana i Hitna pomoć. Istu noć je počeo padati i snijeg, koji je otežao put do Sljemena. Jedan otac je krenuo u 21 sat, a do svog je djeteta stigao tek u 2 u noći. Roditelji pohvaljuju učiteljice koje su obavile herojski posao i ostale prisebne tijekom cijele drame, piše Jutarnji.

“Učiteljica je čak kontaktirala Zimsku službu i pozvala ralicu da hitno dođe očistiti cestu. Brinule su se o djeci te istodobno obavještavale nas roditelje, a ujutro su i organizirali prijevoz za učenike koji se nisu razboljeli.” priča Mihalić.

Od 56 učenika pozlilo je njih 32. Iako Mihalićeva kći nije bila među njima, drugi dan je i njoj pozlilo. Slično je bilo i s ostalom djecom koja nisu odmah bila zaražena, ali je ravnatelj Božidar Nevžala zbog sigurnosti odlučio da sva djeca ostanu cijeli tjedan doma.

“U ponedjeljak sam posjetio njihove razrede i većina djece se vratila. Izuzetno mi je drago što su roditelji pohvalili učiteljice i ponosan sam na njih što su odradile odličan posao. Pokazale su što znači smisao riječi odgoj i skrb.” rekao je Nevžala.

Ne zna se uzrok epidemije

Djeca su se poslije Sljemena upućena u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, ali su iz klinike poručili da niti jedno dijete nije bilo hospitalizirano te da su pušteni na kućnu njegu. Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” kažu da su tegobe kod oboljelih trajale kratko, maksimalno jedan dan.

“Dio djece koja su boravila u školi u prirodi imao je simptome povraćanja i proljeva te neki povišenu temperaturu do 37,5.”  kaže Mirjana Lana Kosanović Ličina, voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti.

No, još uvijek se ne zna točan uzrok epidemije. Roditeljima su rekli da se možda radi o rotavirusu, crijevnoj virozi koja izaziva povraćanje i proljev. U Zavodu kažu da još traje analiza, ali da navedeni simptomi zahvaćenosti probavnog sustava mogu odgovarati bolestima uzrokovanima virusima ili bakterijama.

Roditelji navode kako je sanitarna služba otišla je i u Dom Crvenog križa, ali nema  potvrde da je uzrok zaraze potekao iz kuhinje doma. Ipak,  zahvalni što su im djeca dobro i što nitko nije imao ozbiljnije poteškoće.

 


Komentari