Drama s kašnjenjem buseva se nastavlja, građani revoltirani

Autobusna linija Dubec-Novi Jelkovec (Foto: Facebook/Screenshot)

Čini se kako ZET ima sve više teškoća s autobusnim linijama jer nakon što je već postalo ustaljeno slušati o incidentima na liniji 268 (Zagreb – Velika Gorica) stigle su pritužbe i o onoj broj 107 koja povezuje Jankomir i Žitnjak. Putnici se žale kako se vrlo često ne drže voznog reda, a autobusi su ujedno pretrpani piše Večernji list.

“ZET-ova linija broj 107 je odlična za poticaj kupnje osobnog automobila, pa čak i dva. Ništa vas na svijetu ne može prisiliti i potaknuti na kupnju automobila kao ona” sarkastičan je bio jedan Zagrepčanin. Komentirajući na Facebooku jedna građanka je iznijela svoju priču: “Godinama sam putovala tom linijom i pisala mailove ZET-a ali ništa se ne bi promijenilo osim kad bi gradonačelnika Bandića stavila u ‘cc’ pa bi nekoliko dana bus vozio prema rasporedu i bez preskakanja voznog reda. Kad bi kiša padala u busu je bilo nužno imati otvoren kišobran. Ljeti neizdrživo. Zimi je grijanje upaljeno na najjače pa bi mnogima pozlilo. Sjedalo je svako različito, rukohvati željezni, tipkalo za otvaranje vrata puno je žica, čak su bile i veće gljive dodatna vrijednost u busu. A hoće li doći bus to je bilo poput lutrije. Vozači su bahati i bezobrazni. Užas. Drago mi je da je ovo završilo u novinama. Možda dođe do promjene”. Drugi čitatelj nam se također požalio: “Autobusna linija 234 Kajzerica – Glavni  kolodvor redovito kasni, a u dosta situacija i ne dođe. Naprimjer neki dan u 18.30 s Kajzerice nije ni krenuo, već su u 18:55 krenula oba iz navedenog smjera. Dosta puta ni s Glavnog kolodvora ne krene na vrijeme i vjerojatno zato su ta preskakanja i kašnjenja, te ističe da svako malo mora koristiti taksi”. Čitatelj Robert nam kaže da niti na ZET-ovoj liniji 215 Kvatrić –Vukomerac autobusi ne voze redovito, te da neki vozači predugo stoje na Kvaternikovom trgu nakon čega se zaredaju po dva, tri busa.

Neki su se požalili i na druge autobusne linije.

“Radili su slično i na liniji 307/308. Jedan vozač ode na pauzu dok drugi vozi i kupi ‘duple’ putnike. S tim da su oba stajali na polazištu i tjerali ljude da idu u drugi bus iako su po rasporedu trebali krenuti jedan za drugim. Dodatni poticaj za prijavu je bilo to što nisu stajali na svakoj stanici iako je bilo putnika. Vidi klinca i prođe dalje, vidi stariju ženu, stane joj, ne naplati kartu, ljubazno pozdravlja, kao da će ući u ljubavnu vezu s njom… A da ti stane na stanici na kojoj trebaš izaći – nema šanse. Još se svađa i odveze te dalje, pusti te da napustiš vozilo između dviju stajališta. Likovi su si krojili raspored i pretvarali liniju u direktnu. Samo prijavite… Nakon toga su kulturno vozili jedan za drugim, stajući kao tramvaji na svakoj stanici” ispričao je jedan korisnik.

Čitateljica Snježana prenijela je iskustva iz linije 172.

“Linija 172 za Zaprešić je isto horor. Nedavno tri dana zaredom nije dolazio autobus u 20.08 sati za Zaprešić pa je bila neopisiva gužva u sljedećem autobusu. Odgovor ZET-a na to bio je da su moguća odstupanja u redu vožnje zbog gužvi na cestama, a njih nema u to doba. Također izvan špice, u periodu od 10 do 12 sati često ne dođe autobus u Zaprešić pa pola sata moramo čekati. Prijevoz je sve lošiji.”

Berislav P. požalio se na često ‘preskakanje’ voznog reda na liniji 227.

“Naime, taj bus vozi od Donjih Svetica do Blizneca i često se događa da jednostavno bus ne dođe u predviđeno vrijeme niti se uopće pojavi. Nezgodno je što je to obično u vrijeme špice kada djeca idu u školu ujutro oko pola 8 ili kad je riječ o vožnji oko 13.30 sati. – Linija 145 (Vrapčanska aleja – Oranice) vozi očito samo kad imaju višak vozača inače vozni red i ostalo ne postoji – kaže čitatelj Bruno, a ova tema potaknula je Krunoslava B. da iznese teškoće i u tramvajskom prometu.”

Ne kasne samo autobusi, jednako je i s tramvajskom linijom broj pet koja vozi za Dubravu. Vikendom je čekaš ‘tri gladne godine’, a radnim danom nešto manje, ali razmak između dolazaka je prevelik. A najveća ZET-ova nebuloza posljednjih deset godina je slanje tramvaja u spremište već u 19 sati. ‘Vozač je stao gdje ne smije i ćakulao s prijateljem’

Jedan drugi čitatelj također nabraja cijeli niz autobusnih linija po Zagrebu koje ne voze po voznom redu i na kojima građani imaju poteškoća s vozačima:

“Nije riječ samo o voznoj liniji 107, ima ih još, a o bahaćenju vozača istih, to je druga priča. Moja djeca kažu da i njihovi školske kolege redovito kasne jer dolaze autobusima s istočne strane (od Borongaja preko Dubca do Sesveta), i imaju neopravdane sate, a pet neopravdanih je već ukor.  Recite mi, kako da pravdamo školarcima silne izostanke, kašnjenja na posao?” kaže čitatelj i ističe linije: “Linija 214, Kozari Bok – Koledinečka redovito kasni, od početka ove školske godine posebno. Vozač iste (od 9-12.9 u 7,30 ujutro) je u prošlom tjednu bio i neugodan prema putnicima, zaustavljao se i STAJAO na stanicama na kojima nije predvidjeno dulje zadržavanje jer mu je naišao frend pa su se, eto, malo i popričali.”

“Linija 225, Kozari Bok – Sesvete, ne poštuje voznu rutu, tj. poprilično često ne uđe u naselje Resnik niti pri putu prema Sesvetama, niti u povratku prema Kozari Boku. Po riječima vozača:” Šta ja sad tamo moram ići?”

Linije 216 i 276 u zadnjih pola godine preskoče vožnju – jednostavno se ne pojave.   Zaista je mnogo pritužbi na račun ZET-ovih linija i čini se kako bismo beskonačno mogli navoditi teškoće s kojima se građani susreću u javnom prijevozu…


Komentari