DRAMA OKO UPISA U ZAGREBAČKE VRTIĆE! Dolenec: ‘Zahtjeva je stiglo više nego prošle godine, upisano je manje djece’

Danijela Dolenec (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Zagrebački roditelji ove godine proživljavaju pravu dramu kada su upisi u vrtić u pitanju.

I varapci na granama znaju da je malene Zagrepčane teško upisati u vrtić, a ove godine i nešto teže zbog određenog broja djece roditelja-odgojitelja koji su odlučili izaći iz mjere.

Neugodna i stresna situacija dogodila se kada su u srijedu vrtići diljem Zagreba na svoja ulazna vrata zalijepili obavijest kako se objava rezultata upisa pomiče na petak.

Do pisanja ovog članka rezultati još nisu objavljeni, a zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec za 15.30 sati najavila je da će u zgradi Gradske uprave održati konferenciju za novinare vezano za rezultate upisa u dječje vrtiće za pedagošku godinu 2022./2023.

 

Zagrebački dječju vrtići zaprimili su 9567 zahtjeva, a od toga je njih 7538 bilo pravovaljano.

Stiglo je ukupno 857 zahtjeva više nego prošle godine, no upisano je manje djece. Upisano je 5768 djece, a prošle godine taj je broj iznosio 6243 djece.

Dolenec je rekla kako je razlog veći broj djece upisan u jaslicama. Broj neupisane djece koji imaju uvjet je 1770.

U zahtjevima za upis, naime, nalazi se 823 djece koja imaju mjesto u privatnom, vjerkom vrtiću ili obrtu dadilje.

“Da bi se povećao broj djece u vrtićima trebamo povećati i kapacitete u kojima ćemo smjestiti djecu. To nam je i cilj u 2022. godini. Nama je svakako cilj u mandatu omogućiti univerzalnu dostupnost vrtića u Zagrebu, da svako dijete koje zadovoljava uvjete bude upisano. To do sada nije bilo tako, nije se ulagalo. Sve što krenemo planirati ovo ljeto tek će biti realizirano iduće godine. Ove godine imamo prijave roditelja odgojitelja, ali ne kao ranije, s time da je najviše interesa za predškolu. Ove izmjene su zato usmjerene na 2022., a kapaciteti će rasti tijekom jeseni te ćemo u 2022. povećati broj vrtića i mjesta”, rekla je zamjenica gradonačelnika.

Objasnila je da je u žalbenom roku prošle godine upisano 840 djece.

“Žalbeni period se koristi da se rade koordinacije između vrtića. Vjerujem da ćemo dio tako riješiti. Kako se budu otvarali kapaciteti, upisivat ćemo. Što se tiče dugoročnog povećanja kapaciteta, do kraja srpnja u izgradnju kreću DV Odranski Obrež i DV Ivanja Reka. Neće ove godine biti gotovi. Stvarnost je takva da u protekloj upravi nije bio prioritet univerzalna dostupnost vrtića. Nama je to namjera, ali neće svi biti upisani na početku godine, ali ćemo se potruditi da se većina upiše do kraja godine”, rekla je Dolenec.

Komentari