‘Drama’ iz HNK: Oštro o Hasanbegoviću: ‘Ovo je ideološki obračun i devastacija, a mi smo sredstvo manipulacije’

FOTO: Ivan Klindić

Oštro prosvjedno pismo članova ansambla Drame HNK vezano uz imenovanje Zlatka Hasanbegovića za člana njihova Kazališnog vijeća

Gradski zastupnici su 21. prosinca na sjednici Skupštine većinom glasova podržali imenovanje Zlatka Hasanbegovića za člana Kazališnog vijeća HNK te imenovanje Brune Esih za članicu Upravnog vijeća Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Toj se odluci usprotivio Lijevi blok, a Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš oštro je reagirao, pozvao se na Zakon o kazalištima, Kazališno vijeće, Članak 31. NN (121/13) i kazao da ne shvaća kako je i gdje Hasanbegović djelovao u umjetnosti i da “ministar kulture može biti i pekar”.

Imenovanju su se protivili i SDP-ov zastupnik Matej Mišić i Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a.

>>> Imenovanje Hasanbegovića i Esih u vijeća HNK i Lisinskog izazvalo kaos u Skupštini: Evo što kažu gradski zastupnici


 

FOTO: Ivan Klindić
FOTO: Ivan Klindić

Reakcija iz HNK-a: ‘Ovo je ideološki obračun i devastacija’

No čini se da se ovoj odluci protivi pozamašan broj kulturnih djelatnika u Hrvatskoj, ali i onih iz samog HNK. Naime, ansambl Drama HNK Zagreb uputio je ošto prosvjedno pismo Bandiću, Mikuliću i zastupnicima zagrebačke Gradske skupštine, u kojem iskazuju nezadovoljstvo zbog imenovanja Zlatka Hasanbegovića u njihovo Kazališno vijeće.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovani gospodine gradonačelniče, poštovani gospodine predsjedniče i zastupnici Gradske skupštine Grada Zagreba,

Po zaprimanju obavijesti o imenovanju gospodina Zlatka Hasanbegovića, saborskog zastupnika i zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, kao novog člana sastava Kazališnog vijeća HNK, mi, potpisnici ovog pisma i članovi ansambla Drame HNK Zagreb, želimo ovim putem vama, kao osnivačima i suvlasnicima našeg kazališta, iskazati zabrinutost zbog motiva tog imenovanja kao i bojazan za smjer u koji bi središnja nacionalna kazališna kuća mogla biti gurnuta.

Odluka koalicijskih partnera u Zagrebu da u gradskoj kvoti imenuje gosp. Zlatka Hasanbegovića za člana kazališnog vijeća HNK može na žalost rezultirati samo ideološkim obračunom i devastacijom te vodeće nacionalne kazališne kuće. U pitanju je važna kulturna institucija koja je svjesna ne samo svoje odgovornosti unutar države nego i predstavlja lice Hrvatske prema van, pa se ne bi smjelo dopustiti da lokalni kurs političke trgovine devalvira obraz zemlje kako u zrcalnom odrazu tako i kroz prozor u svijet.

Hrvatsko narodno kazalište sa svim svojim resursima, a koje čine i njegovi ansambli, u ovom trenutku kao da je talac i sredstvo manipulacije za osiguranje vladajuće skupštinske većine, a to ne može biti dobar temelj za kvalitetan rad u instituciji kulture. Tim više što je novoimenovani član Kazališnog vijeća gosp. Zlatko Hasanbegović već u svom mandatu ministra kulture pokazao zabrinjavajuću sklonost prema restrikcijama sloboda jednog demokratskog društva, a u javnosti je sve više jasna njegova revizionistička politička opcija, kao i, iz svakog relevantnog kuta tumačenja suvremene svjetske povijesti, teško prihvatljiva politička misao.

Svjesni da nemamo nikakav utjecaj na gradska politička imenovanja, ipak želimo apelirati na vašu moralnu dužnost, ako već politička obaveza ne postoji, da svojim odlukama usmjeravate budućnost ovog kazališta prema boljitku manirom dobrog gospodara, u što se imenovanje gosp. Zlatka Hasanbegovića u Kazališno vijeće HNK teško može ubrojiti.

Naime, iako gospodina Hasanbegovića u našem kazalištu nismo još imali priliku upoznati, ni tijekom tekuće sezone, niti za vrijeme njegovog kratkog mandata na čelu Ministarstva kulture, njegove javne objede o našem kazalištu koje je okarakterizirao kao “stožer pseudoljevičarskog prakazališnog aktivizma” ne ostavljaju previše prostora mašti. Takve paušalne, i u svojoj biti zlonamjerne izjave izrečene su tijekom jedne od vjerojatno najuspješnijih sezona u bližoj povijesti “stožera” HNK Zagreb, a puna gledališta najbolje svjedoče o izrazu volje naše publike, a ujedno i vaših birača.

No nadu, ipak, još nismo izgubili. Nadu da rad i rezultati nisu sasvim devalvirali u srazu s individualnim fanatizmom bilo kojeg političkog pivota u bilo kojoj političkoj trgovini.

Lijepi pozdrav, i nadamo se skorom viđenju u našem i vašem kazalištu.

Članovi ansambla Drame HNK Zagreb

Alma Prica
Damir Markovina
Ksenija Marinković
Vlasta Ramljak
Milan Pleština
Dora Lipovčan
Lana Barić
Barbara Vicković
Bojan Navojec
Nina Violić
Ana Begić Tahiri
Dušan Bućan
Luka Dragić
Ivana Boban
Dušan Gojić
Daria Lorenci
Krešimir Mikić
Iva Mihalić
Silvio Vovk
Olga Pakalović”, stoji u pismu koje potpisuje većina članova ansambla.

Komentari

loading...
-->