Dr. Vraneš iz ‘Štampara’ upozorava: ‘U Zagrebu smo detektirali oko 50 posto pozitivnih testova’, registriran i prvi slučaj flurone

FOTO: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Dr. med., voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Jasmina Vraneš iz NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar” za HRT je komentirala epidemiološku situaciju u Hrvatskoj te poručila da se povećava broj testiranja, ali i udio pozitivnih testova.

“Jučer smo detektirali pozitivitet od 50ak posto, što je jako puno u odnosu prije tjedan dana, kada je bio oko 30 posto. Sve je više u porastu zaraza, jednako je u Zagrebu kao i u drugim dijelovima Hrvatske”, poručila je dr. Vraneš te dodala da je rijetkost da je netko od COVID-a obolio tri puta, ali da ima onih koji su dva puta imali ovu bolest, iako su bili i cijepljeni. Kaže da je cijepljenje trećom dozom jako važno te da prate što se događa s omikron varijantom koronavirusa.

Upozorava da se omikron puno lakše širi, zbog čega je inkubacija kraća, između pet do sedam dana. Dr. Vraneš kaže da je moguće da će omikron imati blaže simptome kod pacijenata, ali da to ovisi. U Velikoj Britaniji je dominantan, ali su tamo brojni primili treću dozu. Omikron je prvi put detektiran u Južnoafričkoj Republici i tamo su bile blaže kliničke slike, a dr. Vraneš kaže da je jedan od razloga činjenica da imaju mlađu populaciju.

Potvrdila je da je u Hrvatskoj detektiran prvi slučaj Flurone-kada je osoba zaražena paralelno koronavirusom i gripom.

“Jučer smo kod pacijentice detektirali oba virusa. Virus gripe i virus korone. To nije nepoznato da se moguće zaraziti s više patogena odjednom. Flu je na engleskom gripa pa su tu kombinaciju nazvali Flurona. Krenut će gripa, ona je obično između Božića i Uskrsa, prošle godine nije je bilo, ali imali smo slučajeva preko ljeta. Moramo vidjeti kakva će biti klinička slika kod osoba koje imaju oba virusa odjednom”, objasnila je Vraneš.

Komentari