Doznajte zbog čega je Josip poseban: U Zagrebu oživljava jazz scena, a on je jedan od odgovornih ‘krivaca’

FOTO: Josip Novosel

Dugo su Zagrepčani negodovali zbog glazbene scene koja je vladala ulicama grada. Nekada veliki ljubitelji zagrebačkih šansona i lutanja u stare zadimljene klubove ispunjene predivnim melodijama, izgubili su svoja omiljena mjesta dolaskom glazbe upitna karaktera.

Među njima je nekada kultni BP klub,koji je zatvorio svoja vrata a time se ugasla glazba. Ipak, ljubitelji kvalitetne glazbe nisu odustali od toga da je vrate u centar grada. Nakon godina bizarnih glazbenih sadržaja, Zagrebu se počeo vraćati stari sjaj. Polako postaje ono što je nekada bio – odredište kulture.

Jazz je u Zagrebu predugo šutio. Tu šutnju prekinuli su brojni jazz entuzijasti, a jedan od njih je Zagrepčanin Josip Novosel.

FOTO: Josip Novosel
FOTO: Josip Novosel

Priča o jednoj ljubavi prema jazzu

Mladi Zagrepčanin, Josip Novosel,  vrlo je osebujna osoba i veliki je zaljubljenik u jazz. U kratkom je roku naučio svirati klavir i saksofon. Nas je privukao svojim utjecajem na oživljavanje jazz scene u Zagrebu.

Josip trenutno vodi PR za Harmica Jazz Pub, koja je postala omiljeno odredište velikih ljubitelja jazz glazbe.

‘Primjetio sam da jazz ima dovoljno publike. Jedna jazz večer u Harmica Jazz Pubu, pokazala se vrlo uspješnom. Iz toga sam zaključio da bismo trebali početi organizirati jazz svirke svaku večer osim nedjeljom’, objasno je Josip.

Prvo su počeli za jam sessionima ponedjeljkom, a njegova ideja pokazala se vrlo uspješnom. Posljednjih mjeseci, jazz postaje sve popularniji a o njegovoj popularnosti i govori prepuna Harmica usred radnog tjedna.

Josip ističe kako cijela priča ne bi bila tako uspješna da nije bilo sjajnih glazbenika i publike koja ih je podržala, a tu je naravno i osoblje Harmice koje također voli jazz.

FOTO: Josip Novosel
FOTO: Josip Novosel

‘Nekada je potrebno riskirati mjesec ili dva, kako biste dobili rezultat’, govori Josip te nadodaje kako je ideja da u Harmicu dolazi mladi i stari, osobe u odjelima i u trapericama, svi okupljeni s jednim ciljem – da uživaju u jazzu.

Jazz u samom srcu grada

Zvuci jazz izlaze iz sve većeg broja zagrebačkih klubova i pubova. Harmica je prva koja nudi jazz svakog radnog dana. Josip je iznimno ponosan što je odaziv toliko veliki.

FOTO: Josip Novosel
FOTO: Josip Novosel

‘Ponedjeljkom organiziramo Jazz Jam Session tako da svatko može doći i zasvirati s kućnim bendom.‘, objašnjava Josip koji i sam zna zasvirati klavir ili saksofon na Jam sessionu.

Osim jazza u kojem možete uživati tijekom cijelog dana, uz kavu ili čaj, Harmica u ponudi ima dobro vino i bogate plate, tako da nećete ostati gladni. Uz glazbu, možete razgledati fotografije Davora Hrvoja, koje posebno ispunjavaju prostoriju jazz duhom.

U Harmici možete poslušati sve od Gypsy Jazza, Funk-Jazza pa sve do Smooth Jazza. Koji god dan u tjednu odabrali, nećete pogriješiti te ćete moći uživati u kvalitetnim izvedbama. Ulaz je naravno besplatan.

‘Ideja je da se s vremenom dovedemo izvođače iz drugih europskih jazz klubova’, kaže Josip. U ovu je ideju uložio puno truda a rezultati su već vidljivi. Veliki broj jazz glazbenika našlo je svoju novu oazu u koju dolaze istinski ljubitelji ovog posebnog glazbenog smjera.

Hrvatska jedina europska zemlja bez jazz akademije

Jazz glazbenici napokon mogu odahnuti po pitanju lokacija na kojima mogu pokazati svoje umjeće. Ipak, još nije sve tako savršeno, te mnogi od njih moraju odlaziti izvan Zagreba kako bi usavršili svoje znanje. Naime, u Zagrebu kao metropoli ne postoji jazz akademija.

Ideja da se jazz barem djelomično uvrsti u program nastave Muzičke akademije ostvarena je 2008, kad je utemeljen izborni predmet o osnovama jazz-improvizacije za sve odjele studenata četvrte i pete godine. Godinu poslije, 2009, pokrenut je kolegij Osnove jazz-improvizacije II za studente koji žele u jazzu napredovati, što će ubrzo pokazati i određene rezultate. Godine 2011. otišlo se i korak dalje pokretanjem izbornog predmeta, odnosno grupe predmeta nazvanog Jazz modul.

Ipak, u ostalim europskim zemljama postoje brojne jazz akademije koje su usmjerene na jazz-edukaciju

Hrvatska je jedina europska zemlja koja još nema svoju jazz akademiju. Nadam se da će se to u skorijoj budućnosti promijeniti’, istaknuo je Josip.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Naši glazbenici najčešće odlaze na akademiju u Graz, Klagenfurt i Rotterdam. Muzička akademija u Zagrebu nema poseban odjel za jazz-edukaciju. Počeci uvrštavanja jazz-obrazovanja u programe studija u toj ustanovi datiraju još iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća, kada je skupina jazz-glazbenika i stručnjaka za tu vrst glazbe na čelu s redovitim profesorom trube i provjerenim jazz-glazbenikom Stankom Selakom sasvim ozbiljno pokušala u program Muzičke akademije uvrstiti i kolegije jazza. MH[/box]

 


Komentari