Doznajemo: SDP Zagreb prijavio Bandića zbog sumnje na korupciju

balkans.aljazeera.net

Sumnja u postojanje koruptivnih radnji i zlouporabu položaja.

Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj u Gradskoj skupštini Radenko Tomić prešao je u stranku Milana Bandića jer je, prema vlastitoj izjavi, bio prisiljen potpisati ugovor o radu s 3000 kuna manjom plaćom, s kojom ne bi mogao pokriti ni ratu kredita, izjavio je u petak predsjednik SDP-a Davor Bernardić dodavši kako su on i članovi Kluba zastupnika SDP-a spremni to potvrditi i pred Državnim odvjetništvom.

“Tomić je meni i članovima Kluba zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini rekao da je to učinio jer je bio prisiljen potpisati ugovor s 3000 kuna manjom plaćom, s kojom ne može pokriti ni ratu kredita. Ako me Državno odvjetništvo pozove, kao i članove Kluba zastupnika SDP-a, mi ćemo se odazvati”, rekao je Bernardić.

No, dok je predsjednik SDP – a u ovom slučaju zauzeo prilično blag stav, zagrebački SDP već je podnio prijavu protiv gradonačelnika Milana Bandića i direktorice Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. Štefice Mihalić  Povjerenstvu za izradu, provedbu i praćenje programa za suzbijanje korupcije radi sumnje u postojanje koruptivnih radnji i zlouporabu položaja.

Kako stoji u dopisu koji je u posjedu redakcije portala, Tomiću je 07. kolovoza  uručen prijedlog izmijene ugovora o radu uz promjenu radnog mjesta te koeficijenta za obračun plaće koji je smanjen s 4,5 na 3,0.

Radenko Tomić, koji je u tom trenutku bio član SDP – a odbio je potpisati izmijenjeni ugovor o radu smatrajući kako ne postoji osnova za predmetnu izmjenu ugovora o radu. S obzirom na to da je Radenko Tomić odbio potpisati izmijenjeni ugovor o radu, poslodavac Radenka Tomića dostavio je isti na mišljenje Radničkom vijeću Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o.

Vijeće je na sjednici 18. kolovoza  jednoglasno dalo negativno mišljenje o izmjenama ugovora o radu Radenka Tomića, navodi se u dopisu kojeg potpisuje potpredsjednik Gradske organizacije, Saša Molan.

>>>Iz oporbe u vladajuće: SDP – ovac prebjegao Bandiću

Istupio iz SDP – a i prešao ‘bandićevcima’

Dana 21. kolovoza  Radenko Tomić obavijestio je usmenim putem članove Kluba gradskih zastupnika SDP-a kako je tog dana zaprimio otkaz ugovora o radu uz ponudu izmijenjenog ugovora o radu, te da će zbog toga prekinuti članstvo u SDP – u.

Tomić se požalio i na zdravstvene probleme posljednja dva tjedna zbog činjenice da mu je ovakvim postupanjem poslodavca ugrožena egzistencija, a već nakon dva dana Tomić je prekinuo članstvo u SDP – u. Zanimljivo, istog je dana postao član stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti.

SDP Zagreb smatra da postoji sumnja da su Štefica Mihalić – direktorica Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. koja je ujedno i potpisnica otkaza ugovora o radu kao i gradonačelnik Milan Bandić, ujedno i predsjednik Stranke rada i solidarnosti, zloupotrijebili svoj položaj kako bi izvršili pritisak na zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Radenka Tomića da postane član Bandićeve stranke

Uzevši u obzir sve okolnosti, SDP Zagreb predlaže da Povjerenstvo utvrdi postoje li elementi korupcije u postupanju Štefice Mihalić i Milana Bandića.

Ako Povjerenstvo utvrdi da je bilo sumnjvih radnji idući korak je da se od predsjednika Skupštine, u ovom zatraži da na temelju određenih saznanja pokrene službene prijave.

Podsjetimo, s Tomićevim odlaskom, SDP u Gradskoj skupštini ostaje na šest zastupnika, dok se broj zastupnika Bandićeve Stranke rada i solidarnosti povećao na 15 zastupnika. Upravo zbog ovog, pojavile su se špekulacije da se Bandić želi “eliminirati” petero skupštinara Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, s kojima trenutačno ima tijesnu većinu, i složiti novu.


Komentari