Doznajemo detalje! Zasloni u tramvajima hrvatski su proizvod, a znamo i koliko koštaju te mogu li se postaviti u stara vozila!

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Takozvani “testni” informativni zaslon osvanuo je u jednom zagrebačkom tramvaju i izazvao različite reakcije. Jedni hvale takav postupak ZET-a, drugi ga prozivaju jer smatraju kako neće biti moguće isti postaviti na stare modele tramvaja.

Kako je objasnio Domagoj Zeba, voditelj Službe za odnose s javnošću ZET-a, riječ je u suvremenom zaslonu koji će se nalaziti unutar vozila putnicima će se moći pružiti daleko više informacija nego što je to bilo moguće na trenutnim zaslonima zbog njihovih tehničkih ograničenja. Na taj način moći će se prikazati grafički prikaz trenutne pozicije vozila na trasi, prikaz nadolazećih stajališta i odredišta kao i vremena putovanja do sljedećih stajališta. Uskoro bi trebao prikazivati i informacije za turiste, najavljivati događaje, ali i davati druge servisne informacije.

“Također, novi sustav će imati mogućnost objavljivanja dodatnih informacija od interesa za putnike za putnike poput izmjena u prometu zbog radova na primjer ili nekakvih događanja u gradu. Također i ono još bitnije o aktualnom stanju u prometu uslijed izvanrednih situacija poput kvarova i nesreća”, istaknuo je Zeba.

Foto: Screenshot

Cijena jednoga

Nama je pak dodatno otkrio kako su zasloni djelo jedne hrvatske tvrtke, TEO Belišće d.o.o., a cijena jednog displeja iznosi 13.764,00 kn, naveo je. ZET naime planira postaviti pedesetak zaslona u pedeset tramvaja nove generacije.

Nakon toga, dodaje za Zagreb.info, planira se postavljanje i u ostala vozila. “Nakon što se obavi analiza povratnih pokazatelja funkcionalnosti sustava na terenu, a što se očekuje uskoro, započet će implementacije zaslona u tramvaje. Tehnički će biti moguće postaviti ih i u vozilima starije generacije”, rekao nam je.

Koje su posebnosti?

Što se tiče razlike od trenutnih zaslona koji se nalaze u tramvajima, ali i autobusima, kaže kako će se putnicima moći predočiti informacije o samom putovanju, poput grafičkog prikaza trenutne pozicije vozila na trasi, predstojećih stajališta, vremena putovanja do sljedećih stajališta i odredišta, kao i informacije o mogućnostima nastavka putovanja drugim linijama na sljedećim stajalištima, što je znatno više opcija u odnosu na postojeći sustav.

“Također, moći će se dodatno predočiti i različite prometne informacije i obavijesti od interesa za putnike (izmjene na linijama zbog radova, raznih događanja i sli.), ali i informacije o trenutnom stanju u prometu, poput onih o izvanrednim situacijama uslijed kvarova i prometnih nezgoda”, ponovio je.


Komentari