‘DOTEPENCI IMAJU VEĆA PRAVA OD ZAGREPČANA’: Ljutiti građanin želi iznajmiti javni stan, ne može zbog suludih propisa

sh.wikipedia.org

Pravila je donijela gradska skupština. 

Danijel je rođeni Zagrepčanin i tu je živio do svoje 13. godine kada se silom prilika morao odseliti. Ne, on nije otišao van države ni na drugi kraj zemlje, samo do Jakovlja, 20-ak kilometra od glavnog grada. On se sada sa svojom ženom i djetetom želi vratiti u Zagreb, u javni stan koji bi uzeo u najam, ali to ne može.

Priča kreće ovako…

“U našoj obitelji jedino ja radim, nedavno sam dobio dijete i imamo prijavljeno boravište u Zagrebu, pa zašto ne uzeti gradski stan u najam”, priča nam Danijel.

On je krenuo istaživati što je sve potrebno da bi uopće ušao u konkurenciju za iznajmljivanje javnih stanova i neugodno se iznenadio.

“Nisam tražio da idem po socijalnom principu, ja radim tako da mi nije problem plaćati mjesečni najam. Napravili bismo ugovor pa bih ja kasnije imao pravo prvokupa”, prepričava.

S tom namjerom na pameti krenuo je zvati nadležne institucije od koji prvo nije dobivao nikakve korisne informacije, a naposljetku je nazvao Ured pročelnika grada Zagreba. Tamo je dobio tajnicu koja ga je preusmjerila na Ured za imovinsko – pravne poslove.

“Tamo su mi rekli da za socijalne stanove morate biti prijavljeni posljednjih 10 godina u Zagrebu po odluci Gradske skupštine. Za gradske stanove koji se daju u najam situacija je ista, osim kada ide javni natječaj za te stanove, tada možete dan prije prijaviti prebivalište u Zagrebu i imate se pravo natjecati za gradske stanove”, rekao nam je Danijel.

Ovaj Zagrepčanin je zaključio da on tako ima manja prava od onih koji su tek prije deset godina došli u Zagreb i to smatra nepravednim jer je na zagrebačkim ulicama odrastao, otac i majka su mu također Zagrepčani, a uz to su i radili u vojci, te je otac dragovoljac. Osim prvog uvjeta, problem su i primanja koja su navedena kao uvjet za najam stana.

“Za javne stanove na natječaju, za koje je bitno prebivalište, ali ne i da je ono prijavljeno posljednih 10 godina u Zagrebu, prihodi moraju biti 2000 kuna po članu obitelji. Dakle, za tročlanu obitelj poput naše, primanja bi trebala biti 6000 kuna”, frustriran je Danijel.

Ovaj čovjek pita se gdje je tu logika i kako netko uopće može postaviti takav uvjet, ako je cijena za najam 20 kuna po kvadratu. Za stan od 50 kvadrata cijena bi bila 1000 kuna, pa čemu onda uvjeti da sveukupna primanja budu 6000 kuna i više, ako postoji više članova.

“Dijete sam hrvatskog dragovoljca koji je iz Zagreba otišao u rat, majka mi je radila u vojsci. Otac je invalid Domovinskog rata, žena rođena u Zagrebu, ja sam rođen u Zagrebu, moje dijete je rođeno u Zagrebu i sljedeće će se roditi u Zagrebu i ja nemam nikakva prava da se vratim u svoj rodni grad, a dotepenci su zaštićeni i imaju prava na sve”, govori čovjek koji bi s dvoje djece trebao imati primanja od 8000 kuna kako bi mogao uči u natječaj za stan. Tada ne bi trebao ispunjavati uvjet da posljednih 10 godina ima prijavljeno prebivalište u Zagrebu. Ova obitelj sada ima prijavljeno samo boravište.

Nadodao je i da umjesto da bude gradu podstanar i da gradu plaća, on mora biti kod nekog drugog podstanar jer je Gradska skupština donijela odluku zbog koje on ne može do stana u vlastitom gradu.

Kakva su pravila?

Pravo na dodjelu stana u najam, prema odredbama ove odluke, imaju:

1. osobe s prebivalištem na području Grada Zagreba;

2. osobe koje nemaju u vlasništvu useljiv odgovarajući stan ili kuću na području Republike Hrvatske, kao ni članovi njihovoga obiteljskog kućanstva;

3. osobe s prihodom po članu obiteljskoga kućanstva iznad 30% prosječne mjesečno isplaćene plaće u gospodarstvu Grada Zagreba, u tromjesečju prije oglašavanja natječaja;

4. osobe u stambenom statusu:

  • najmoprimca sa slobodno ugovorenom najamninom (podstanara);
  • zaštićenog najmoprimca u stanu koji se nalazi u objektu za koji je izdano rješenje o uklanjanju zbog derutnosti i opasnosti po život ljudi i imovine;
  • zaštićenog najmoprimaca (raniji nositelj stanarskog prava) u stanu u privatnom vlasništvu;
  • korisnika ili najmoprimca u stanu koji se nalazi u ustanovi (raniji nadstojnički stan) ili korisnika prenamijenjene zajedničke prostorije;
  • stanovanja s roditeljima ili supružnikovim roditeljima u neodgovarajućem stanu;
  • stanovanja s roditeljima ili supružnikovim roditeljima u odgovarajućem stanu.

Osobama iz stavka 1. ovoga članka stan se daje u najam na određeno vrijeme od 5 (pet) godina, s mogućnošću produljenja.

Kada stanovi idu u natječaj za najam mora postojati konačna lista, na njoj se nalaze kandidati za najam.

Mjerila za utvrđivanje Konačne liste:

1. vrijeme prebivanja na području Grada Zagreba;
2. životna dob podnositelja prijave;
3. status mlađeg znanstvenika, doktora znanosti, magistra znanosti, djelatnika u kulturi i javnog djelatnika;
4. stambeni status;
5. broj članova obiteljskog kućanstva;
6. samohrani roditelj;
7. žrtva obiteljskog nasilja;
8. invalidnost podnositelja zahtjeva ili člana obiteljskog kućanstva;
9. status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata

Svaki ovaj uvjet posebno se boduje, a ljesticu možete pogledati OVDJE. Na temelju tih bodova Povjerenstvo utvrđuje Prijedlog liste prvenstva, na nju se podnositelji zahtjeva mogu žaliti, a Konačnu listu mora potvrditi Gradsko poglavarstvo. 

U vezi ove teme smo kontaktirali i Gradski ured za imovinsko – pravne poslove, ali odgovor još uvijek nismo dobili.

>>> ZA OVO DRŽAVA ŽELI 554 KUNE MJESEČNO: Građani zgroženi stanjem u kojem su zatekli stan (FOTO)


Komentari