‘Doslovno sitnice’: HDZ-ov predsjednik Studentskog zbora potrošio 700.000 kuna javnog novca pa se pohvalio na što je otišao

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Mihovil Mioković (HDZ) na Facebooku objavio sve fakture koje je potpisao kao predsjednik. Vidljivo je na što je sve zagrebački studentski zbor, pod Miokovićem, dvije godine trošio javni novac.

“Cijelo vrijeme slušam priče kako se ’pere lova’ preko proračuna Studentskog zbora po cijeloj Hrvatskoj, što je i opravdano s obzirom na ’netransparentnost’ financija. Namjerno je stavljeno pod navodnike jer je ovo do sada bila uobičajena praksa, koju DEFINITIVNO TREBA MIJENJATI. Apsolutno nitko od mojih najbližih ljudi nije znao za ovaj potez jer sam vidio kako su se ponijeli prema mojem prethodniku, Mateju Smetišku, koji se zalagao za transparentnost financija. Res, non verba”, napisao je.

Ovo su doslovno sitnice

Maske, MacBook računala, Lenovo ThinkPad računalo, promo majice, značke, Samsung Galaxy mobiteli, uništavač i rezač papira, komunikacijski trening za predsjednika Zbora, poslovna torba, prijenosni zvučnici, najam vozila… Ovo su samo neke od stavki na koje je zbor potrošio oko 700 tisuća kuna, vidljivo je na fotografiji.

Priložio je i dokaz da je otpisane račune na plaćanje slao Tonćiju Lazibatu, prorektoru za financije i izglednom kandidatu za novog rektora Sveučilišta, a sam Mioković ovim putem najavio je i ponovnu kandidaturu na mandata za čelo Zbora.

“Mislim da je puno efektivnije kada sve dam crno na bijelo, sve financije, sve na što sam stavio potpis, jer ovo su doslovno sitnice, računi neki od 100 kuna pa oni do 150.000 kuna”, rekao je Mioković za Telegram.

Išao je i na komunikacijski trening koji je umjesto 12 tisuća kuna za 12 individualnih treninga plaćeno 9600 kuna. Kaže, to su mu savjetovali neki od starijih zboraša da bi bilo dobro da ode. “Nisam na kraju odradio sve”, objasnio je ležerno Mioković.

Najmanje što se moglo napraviti?

Na račun Zbora, kupljena su, primjerice, dva Appleova MacBooka s finalnom cijenom od 44.344 kuna. Mioković kaže da su jednoga posudili jednom studentu kojem je potres u Sisačko-moslavačkoj županiji uništio laptop, a drugi koristi Zbor.

“Čovjeku je kuća stradala i mislim da je to najmanje što se moglo napraviti. Drugi Mac je u Zboru”, kazao je.

Ne uključujte me u političke igre

Njegovu objavu komentirao je i bivši predsjednik Studentskog zbora Matej Smetiško.

“Osobno vjerujem kako se moji pogledi i pogledi kolege Miokovića po pitanju transparentnosti i trošenja zborskog novca razlikuju puno više nego što se iz ove objave daje naslutiti. To se u konačnici vidi po količini sredstava potrošenih u mom i njegovom mandatu. Uz to, volio bih da me kolega ne uključuje u političke igre vezane uz Studentski zbor”, zaključuje Smetiško.