‘DOŠLO JE DO GREŠKE U SUSTAVU’ Poziv na cijepljenje na Velesajmu dobili mlađi i zdravi, stariji ‘izvisili’

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Mlađi građani i oni bez komorbiditeta od nedjelje su počeli dobivati pozive za cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu. Jutarnji list piše kako je riječ i popunjavanju mjesta koja su bila namijenjena prioritetnim skupinama, odnosno starijima od 65 i onima s komorbiditetima koji su odbili AstraZenecu, a s kojom se sada cijepi na Velesajmu.

No postavlja se pitanje po kojem se ključu pozivaju zamjenski građani i kako je moguće da potpuno zdravi 30-godišnjaci dobivaju pozive, a da oni dvostruko stariji, poput osobe od 60 godina s dijabetesom i hipertenzijom, još nisu pozvani?

Iz Ministarstva zdravstva kažu kako neovisno o tome kada je registrirana prijava na platformi cijepise.zdravlje.hr, stariji građani i pacijenti s kroničnim bolestima imaju prednost, a pozivi mlađima i onima bez kroničnih bolesti upućuju se u slučaju odustajanja onih iz prioritetnih skupina i to isključivo prema algoritmu koji zamjenske kandidate traži s obzirom na dob i zdravstveno stanje. No, tvrde, naišli su na tehničke probleme.

“Zbog tehničke pogreške prilikom automatske obrade datoteke samo za utorak, i to samo za preostale termine, nisu se popunili termini prema potvrđenom algoritmu”,  rekli su u Ministarstvu za Jutarnji list te istaknuli kako užurbano rade na otklanjanju pogreške.

Što se tiče načina pozivanja i stvaranja prioriteta, u Ministarstvu kažu da zainteresirani građani za cijepljenje koji spadaju u prioritetnu skupinu starijih od 65 godina i s kroničnim bolestima imaju prednost neovisno o načinu prijave. Objašnjavaju da pacijentima s kroničnim bolestima prednost daje liječnik obiteljske medicine, a prednost po dobi dodjeljuje sama platforma cijepise.zdravlje.hr.

Budući da platforma filtrira prema godištima, iz Ministarstva kažu da su u kontaktu s Googleom jer su primijetili da dio poruka odlazi u elektroničku poštu za promociju.

“Kao posljednja aktivnost, zbog uočenog ponašanja kod određenog dijela e-mail poruka, koje i nadalje završavaju klasificirane kao Promotions elektroničke poruke, i to samo ako im se pristupa kroz Google klijentske aplikacije, u tijeku je kontaktiranje tvrtke Google kako bismo ovu poruku ispravno klasificirali”, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Dodaju i da su tijekom prošlog tjedna izvršene nadogradnje postojećeg obavijesnog sustava CEZIH-a i elektroničke pošte Ministarstva zdravstva.

S druge strane, građani koji bi se trebali cijepiti u trećoj fazi, a koji su se prijavili obiteljskom liječniku, pitaju jesu li oni negdje zavedeni i hoće li dobiti poziv na cijepljenje. Resorno Ministarstvo kaže da će biti pozvani kada dođu na red.

“Od prošlog tjedna je na platformu isporučena mogućnost sinkronizacije lista zainteresiranih od strane obiteljskih liječnika sa središnjim sustavom registriranih cijepise.zdravlje.hr. Neovisno o tome što su same liste sinkronizirane, i dalje je omogućeno da u situaciji prioritetne potrebe za cijepljenjem obiteljski liječnici mogu dodijeliti termin rizičnom pacijentu”, kažu.

Naglašavaju i da redni broj koji se nalazi ispred prijave za cijepljenje u sustavu cijepise.zdravlje.hr ne predstavlja listu čekanja na osnovi koje građani dobivaju termin za cijepljenje. Riječ je o jedinstvenom identifikatoru prijave koja služi za registraciju broja ukupno prijavljenih zainteresiranih građana.

Ponedjeljak je bio četvrti dan masovnog cijepljenja protiv koronavirusa na Zagrebačkom velesajmu, a obilježen je dosta dobrim odazivom naručenih građana. Samo u prvoj smjeni, do 13 sati, cijepljeno je 1599 naručenih građana, dok se u drugoj smjeni, od 14 do 19.30 sati, očekivalo još otprilike nešto manje od tog broja.

Ukupno se dnevno naručuje do tri tisuće pacijenata, iako je maksimalni kapacitet brojnih punktova za cijepljenje čak oko pet tisuća pacijenata dnevno.


Komentari