Došla na Rebro zbog boli u prsima i čekala nekoliko sati na pregled: Medicinska sestra rekla da je to normalno, puni su svaki dan

Pixabay

Prošlog tjedna Zagrepčanka je sa suprugom došla na Hitnu na Rebro zbog boli u prsima. Došli su iza 20 sati, a medicinska sestra im je rekla da će morati pričekati nekoliko sati jer je velika gužva.

“Ženu boli u prsima pa smo došli na Hitnu. Medicinska sestra joj je uzela podatke i izmjerila tlak. Nakon toga je rekla da je sve puno i da ćemo čekati nekoliko sati hitni pregled. Na pitanje je li neka posebna situacija danas pa je takva gužva, odgovorila je da nije. Dakle hitna na KBC Rebro je puna i tako je, prema riječima zaposlenice – svaki dan. Drugim riječima, od hitnosti nema ni h. Zamislite kako je tek drugdje”, javio se Indexu čitatelj koji nam je poslao fotografije pune čekaonice na Rebru, prenosi Index.

Kasnije smo razgovarali s njim pa nam je otkrio da su ih primili nakon četiri sata čekanja, nakon čega su još dva sata čekali na vađenje krvi.

“Na red na upisnom šalteru smo došli relativno brzo i odradili inicijalni intervju sa sestrom. No potom nas je doktorica prvi put primila nakon oko četiri sata čekanja u prepunoj čekaonici pa smo opet čekali oko dva sata da joj izvade krv, pa opet sat vremena da je prime na RTG i slično. Otišli smo doma oko 3 u noći, što znači da smo tamo proveli oko sedam sati. Pozitivno je to što smo stekli subjektivni dojam da su supruzi veliki broj pretraga napravili i sama mlada doktorica je, iako nevjerojatno preopterećena poslom, bila vrlo ljubazna. Koliko dugo će moći zadržati takav dobar pristup pacijentima s obzirom na enormnu preopterećenost je veliko pitanje”, rekao nam je Bojan.

Sve učinjene pretrage nisu pokazale nikakav zdravstveni problem supruge, ali su, navodi, oboje bili nesposobni drugi dan otići na posao zbog tolikog čekanja na hitnoj pomoći na Rebru.

“Napominjem da nipošto nismo hipohondri koji redovno idu liječniku zbog koječega, nego baš suprotno – izbjegavamo ih koliko god je to moguće i zato uopće nismo bili pripremljeni na ovakav kaos i tromost hitne pomoći”, rekao nam je Bojan

U Ministarstvu zdravstva kažu da je KBC Zagreb najveća bolnička ustanova na području Hrvatske, sa statusom Središnje nacionalne bolnice, te da shodno tome prima i najveći broj pacijenata na hitnom bolničkom prijamu i to ne samo pacijente s područja Grada Zagreba nego i iz gravitirajućih okolnih županija.

“U svrhu ravnomjernije raspodjele zbrinjavanja hitnih bolesnika u bolničkim ustanovama u Gradu Zagrebu postoji raspored hitnog bolničkog prijema koji se temelji na mjestu stanovanja pacijenata, odnosno ustroju i granicama gradskih četvrti. Međutim, odluka o rasporedu hitnog zbrinjavanja bolesnika u bolničkim ustanovama u Gradu Zagrebu je objavljena u svrhu ravnomjernije raspodjele zbrinjavanja hitnih bolesnika u bolničkim ustanovama i nije obvezujuća za pacijente”, navode iz Ministarstva zdravstva.

Stoga u slučajevima kad pacijent sam dolazi na hitni prijem u bolničku zdravstvenu ustanovu, bolnička ustanova mu je, navode, obvezna pružiti uslugu bez obzira na mjesto stanovanja.

Prilikom prijema na hitni bolnički prijam, u Ministarstvu zdravstva navode kako se obvezno provodi trijaža temeljem trijažnog sustava, sukladno propisima koji reguliraju uvjete, organizaciju i način obavljanja hitne medicine.

“Reformskim mjerama u 2019. godini u cilju rasterećenja objedinjenih hitnih bolničkih prijema i osiguranja odgovarajuće skrbi akutnim bolesnicima, sukladno novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, uvodi se obveza dežurstva vikendom i praznikom u djelatnosti obiteljske medicine i pedijatrije i stomatologije pri domovima zdravlja. Pružanjem hitne pomoći na primarnoj razini zdravstvene djelatnosti omogućit će se i rasterećenje hitnih bolničkih prijema”, ističu u Ministarstvu zdravstva.


Komentari