Dosad oko 370 tužbi protiv Grada Zagreba zbog ukidanja mjere roditelj-odgojitelj, evo na čemu misle dobiti

13.11.2021., Zagreb - Prosvjed roditelja odgojitelja ispred Gradskog poglavarstva.

Još je nešto malo manje od četiri mjeseca ostalo prije no što se obustavi mjera roditelj-odgojitelj. Tim povodom posljednjih tjedana predani su podnesci Visokom upravnom sudu za ocjenu zakonitosti ukidanja te mjere, a posljednju je predao savjetnik gradonačelnika Ivica Lovrić, ujedno i bivši pročelnik za obrazovanje.

Zamjenik gradonačelnik Luka Korlaet potvrdio je da je dosad oko 370 roditelja predalo tužbu protiv glavnog grada, a očekuje ih se i još. Korisnika mjere je skoro šest tisuća, tako da je u pitanju samo vrh ledenog brijega.

Očekuje se da priča neće tako skoro završiti s obzirom na to da je vremena malo, roditelja, puno, a puno je nejasnoća oko samog pravnog postupka, ali i onoga što zapravo žele korisnici te mjere.

Upravo zato u razgovoru za Zagreb.info Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica udruge HURO, koja se od početka korištenja te mjere bavi pitanjima prava roditelja, kazala nam je da se radi o legitimnom buntu.

Foto: Screenshot HRT

“Mjera je 2016. kreirana i ponuđena svim građanima Zagreba. Dakle, Grad Zagreb ju je ponudio svim roditeljima i onima koji imaju dvoje djeca, da si olakšaju život. Roditelji su se mogli odlučiti na još jedno dijete, a Grad bi im olakšao organiziranje života u financijskom smislu, barem u tom periodu kada su djeca mala”, rekla nam je.

‘Riječ je o stečenim pravima’

Upozorila je i da se oni bore za ono što su ostvarili – za svoja stečena prava.

“Mjera se trebala revidirati, ali ne onako kao su oni to napravili. Rekli su da će je revidirati, pa su je onda i ukinuli”, kaže nam Berbić Lacko i upozorava da se zapravo radi o svima nama.

“Ne radi se o iznosu mjere, već o stečenim pravima”, upozorila je. A o tome kako će se situacija s roditeljima-odgojiteljima razvijati, te kako će napredovati njihov legitiman bunt, pratite i dalje na Zagreb.info. Za danas u 11 sati je najavljena predaja tužbi.


Komentari