DORH U KBC-u ZAGREB: Istražuju ih zbog sumnjivih transplantacija bubrega

Foto: Goran Mehkek / CROPIX/ Ilustracija

Zbog sumnje na trgovine organima i dvije sumnjive transplantacije u KBC-u Zagreb 2019. godine, inspekcija Ministarstva zdravstva poduzela je mjere u skladu sa svojim ovlastima, javljaju iz Ministarstva.

Zbog povrede Kodeksa medicinske etike predmet je prvo ustupljen Hrvatskoj liječničkoj komori, a potom i Državnom odvjetništvu.

Iz Ministarstva kažu da je zdravstveni inspektor donio rješenje o privremenoj zabrani programa presađivanja bubrega živih darivatelja.

Iz KBC-a Zagreb su na optužbe odgovorili priopćenjem u kojem tvrde da se sve transplantacije provode se po odobrenju Etičkog povjerenstva KBC-a Zagreb, a nakon provedene evaluacije sudionika.

“Sve poduzete aktivnosti i postupci identični su postupcima koji se provode u svim drugim transplantacijskim centrima u Republici Hrvatskoj u kojima su se provodile transplantacije bubrega od živog nesrodnog darivatelja”, kažu iz KBC-a Zagreb.

“Broj do sada obavljenih transplantacija bubrega (2500) kao i izvanredni rezultati ishoda liječenja pokazatelj su izvrsnosti i stručnosti transplantacijskog tima za bubreg KBC-a Zagreb te dokaz kvalitete skrbi za pacijente transplantacijskog programa za bubreg KBC-a Zagreb”, dodaju, javlja HRT.

Komentari