Donosimo SVE DETALJE svečanog mimohoda

Facebook/"Moj Zagreb"

Ministarstvo obrane RH objavilo je detalje svečanog mimohoda u Zagrebu, povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja”.

Povodom Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Oluja” u utorak, 4. kolovoza 2015. godine, s početkom u 18 sati u Ulici grada Vukovara u Zagrebu, od Avenije Marina Držića do Savske ulice, održat će se svečani mimohod u kojemu će sudjelovati pješački, zrakoplovni te motorizirani, mehanizirani i oklopni postroji s različitim borbenim i neborbenim vozilima.

Nakon što predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH, Kolinda Grabar- Kitarović izda zapovijed za početak svečanog mimohoda, šest topova M1-4/50 kalibra 76 mm Topničko-raketne pukovnije Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske s južne će strane fontana ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice s tri počasna plotuna označiti početak vojnog dijela mimohoda.

Borbeni avioni preletjet će preko Vukovarske ulice

Nakon počasnih plotuna, preko Vukovarske ulice, preletjet će tri borbena aviona MiG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Nakon toga će uslijediti mimohod pješačkih postroja u kojem će sudjelovati pripadnici Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), operativnih snaga civilnih struktura (vatrogastva i Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), branitelji i povijesne postrojbe (Sinjski alkari, Dubrovački trombonjeri, Trenkovi panduri…) te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski”.

Ispalit će se i 20 počasnih plotuna

Naime, šest topova M1-4/50 76 mm ispalit će dvadeset počasnih plotuna koji simboliziraju dvadeset godina od pobjedničke vojno-redarstvene operacije “Oluja” za vrijeme prolaska postroja hrvatskih branitelja. S druge strane u sklopu zrakoplovnog postroja bit će angažirani zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, uključujući MIG-21, Canadair, Pilatus, helikoptere MI-8 MTV, Bell i druge, a u sklopu motoriziranog, mehaniziranog i oklopnog postroja bit će angažirana borbena i neborbena vozila i tehnika.

Također će sa svojim vozilima u postrojima sudjelovati MUP, vatrogasci i HGSS, dok će stovremeno, za vrijeme trajanja mimohoda, u Bračkom kanalu, u sklopu plovnog postroja Hrvatske ratne mornarice isplovit četiri raketne topovnjače Flotile HRM-a i dva ophodna broda Obalne straže RH. U postroju mimohoda također će sudjelovati i HRM s dva obalna lansera.

Između ostalog, na vojnom će mimohodu biti organiziran i kulturno-umjetnički program koji će pratiti tijek mimohoda.


Komentari