Donosimo recept za malo drugačije složenu tortu: Okomito nadjevena torta

FOTO: Pixabay/ Ilustracija

Nemate ideje za torte i kolače? Svi recepti koje znate već su vam dosadili? Nema problema! Donosimo recept za neobičnu tortu – okomito nadjevenu!

Sastojci potrebni za kalup promjera 24 cm:

Za biskvitnu podlogu s orasima:

250 g jaja (oko 5)

125 g šećera

130 g brašna

50 g mljevenih oraga

Za sacher biskvit:

125 g maslaca

62 g kristalnog šećera

62 g šećera u prahu

125 g brašna

125 g čokolade za kuhanje

250 g jaja (oko 5)

10 g vanilin šećera

kora 1/2 limuna

Za nadjev:

300 g džema od brusnice

500 g kreme od vanilije

200 g izlomljene čokolade

Za kremu od vanilije:

500 ml mlijeka

30 g kristalnog šećera

40 g praška za puding od vanilije

Za vlaženje:

300 g šećerne vode

Za premazivanje:

150 g čokoladne kreme od maslaca

Za preljev:

200 g mliječne čokolade

70 g biljne masti

*umjesto pudinga od vanilije možete upotrijebiti instant-kremu za pripremu kremšnita

Za biskvitnu podlogu istučemo jaja i šećer da smjesa dobro naraste. Potom umiješamo brašno i orahe. Kalup prekrijemo papirom za pečeje i na njega namažemo biskvitnu smjesu. pečemo je 10 do 15 minuta na 180°C.

Za sacher biskvit omekšamo maslac i sa šećerom u prahu pjenasto ga tučemo da smjesa naraste. Odvojimo bjelanjke od žumanjaka. U smjesu od maslaca pojedinačno dodajemo žumanjke, potom nad vodenom parom rastopljenu čokoladu i mirodije. Od bjelanjaka i kristalnog šećera istučemo snijeg. Obje smjese spojimo i metlicom ručno umiješamo brašno.

Kalup za torte (promjera 24 cm) prekrijemo papirom za pečenje i u njega ulijemo smjesu. Pečemo je 40 do 45 minuta na 180°C. Kad se biskvit ohladi, poprijeko ga prerežemo na pola.

Za kremu skuhamo vanilin-puding po uputama na ambalaži. Prelijemo ga u posudu i odmah pokrijemo prozirnom folijom za namirnice, tako da između nema zraka.

Sloj sacher biskvita stavimo u kalup za torte, navlažimo šećernom vodom i premažemo s malo kreme od vanilije. Biskvitnu podlogu s orasima premažemo džemom od brusnice i kremom od vanilije te pospemo usitnjenom čokoladom. Potom je narežemo na 6 cm široke trake. Savijemo ih kao roladu i stavljamo na biskvit u kalupu. Napunjen kalup premažemo preostalom kremom od vanilije  i pokrijemo drugim slojem sacher biskvita. Tortu ostavimo da se ohladi, premažemo čokoladnom kremom od maslaca i prelijemo prelijevom od mliječne čokolade.


Komentari