DOMINIK ETLINGER O SRAMOTNIM GRAFITIMA: ‘Ne smijemo nekolicini vandala dopustiti da nagrđuju grad’

Facebook

U centru Zagreba, na zidiću podno Šalate osvanule su poruke pune govora mržnje.

Već nekoliko dana građani uzaludno zovu komunalno redarstvo i prijavljuju ove grafite, ali nitko ne reagira. Prve od ovih sramotnih poruka nastale su još 23.kolovoza, a u međuvremenu je zid još nagrđen porukama mržnje prema migrantima i neuspjelim pokušajima crtanja kukastog križa.

U ovoj priči aktivirao se i Dominik Etlinger, zastupnik u Gradskoj skupštini. I on sam se uhvatio u koštac s komunalnim, al čak ni to nije urodilo plodom. Zvao ih je i poslao im i mail da prijavi ove gadosti u centru grada, al one još uvijek stoje na istom mjestu, a komunalci ne reagiraju.

Komunalno redarstvo smo i sami pokušali jutros kontaktirati, nažalost, bezuspješno. Potaknuti apsolutnim nemarom i nebrigom o našem gradu odlučili smo porazgovarati upravo s gospodinom Etlingerom.

Kako komentirate oglušivanje komunalnog redarstva na sve upite u vezi grafita?

Komunalno redarstvo je zakazalo u ovom, ali i u mnogim prethodnim slučajevima. Razlog tome treba tražiti u samom vrhu gradske uprave gdje nedostaje političke volje za rješavanje problema vandalskog grafitiranja. Milan Bandić je godinama potpuno nezainteresiran da se problem riješi. No, usprkos tome komunalno redarstvo mora u kratkom roku reagirati na dojave građana, a kada je riječ o grafitima koji pozivaju na mržnju reakcija mora biti trenutna. Ne smijemo nečinjenjem dopustiti nekolicini vandala da svojim postupcima nagrđuju grad i uništavaju reputaciju. Zagreb je tolerantan grad solidarnih i otvorenih ljudi.

Mislite li da bismo možda strožim kaznama stali na kraj toj nekolicini?

Apsolutno. No, da uopće dođe do naplate kazne potrebno je uhvatiti počinitelje. Znači, bolje kontrole i veće kazne u kombinaciji. Policija također mora odigrati svoju ulogu.

Može li se što poduzeti u vezi situacije s komunalnim? Postoji li način da ih se navede da počnu reagirati, ili su sami sebi “nadređeni” i mogu raditi što žele?

Siguran sam da bi bili efikasniji kada bi postojala politička volja. Sve europske metropole uspješnije se nose s tim problemom od nas. Za početak bi trebali početi provoditi akcijski plan za sprječavanje vandalskog grafitiranja kojeg je Skupština usvojila. Taj plan ima nedostataka, ali kada bi se provodio grafita bi bilo manje.

Problem leži na samom vrhu komunalnog?

Juroslav Dragun, novi šef komunalnog i prometnog redarstva i sam je uhvaćen sa sprejem za grafitiranje u ruci, a o tome je izvještavao Jutarnji. Tada je kazao da se on tako već godinama bori protiv bespravnih reklama i grafita.

Na djelu ga je uhvatila gradska zastupnica Silva Žele i to baš u trenutku kada je pažljivo i precizno ispisivao reklamu za aviokarte.hr. Ona je na aktualnom satu gradske skupštine ukazala na situaciju u kojoj se zatekla. Upitala gradonačelnika Bandića kako je i zašto ugovoreno reklamiranje internetske stranice “aviokarte.hr”, čija reklama se pojavljuje upravo u obliku grafita po cijelom Zagrebu.

Tada joj je Bandić oštro odgovorio da pazi s kime ima posla jer može zaraditi kaznenu prijavu, a i zatražio je fotografiju muškarca kako bi otkrio o kome se radi. Kazao je i kako će odgovornog prijaviti policiji jer čovjek koji prima plaću od Gradske uprave u slodobno vrijeme šara po gradu “aviokarte”.

Dotični gospodin koji je, usput, i tada bio zaposlen u komunalnom, nije kažnjen za crtanje grafita već je nešto kasnije postao šef komunalnog i prometnog redarstva, čiji posao je grafite ukloniti, a ne prešarati sprejem u drugoj boji, ili ih pak potpuno ignorirati.

Možda u tome i leži problem. Ako sam šef službe koja bi grafite trebala uklanjati, također šara po gradskim fasadama, ne čudi što poruke mržnje stoje u centru grada.

Komentari