Infektolog otkriva: Kako se ospice prenose i kad je mogućnost zaraze najveća

34-godišnji muškarac, hrvatski državljanin albanskog podrijetla, u petak je hospitaliziran zbog sumnje na ospice. Simptomi koji su se javili su kašalj, šmrcanje, temperatura i osip.

Muškarac koji je boravio na sjeveru Kosova, gdje se vjerojatno zarazio, sada je stabilno., dok su nalazi poslani u Zagreb i uskoro bi trebali biti poznati.

Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija imaju najnižu procijepljenost u Hrvatskoj i zato su u riziku od epidemije. Zabilježena je u Srbiji, a ospice su se pojavile i u Sloveniji i BIH.

Ekipa Dnevnika Nove TV razgovrala je s doktorom Stjepanom Đuričićem o samoj bolesti i načinima liječenja.

Kako se ospice prenose i kada je najveća mogućnost za zarazu

 

Koji su simptomi?

Kašalj, hunjavica, opća slabost i već izraženi osip samo su neki od simptoma.

Zašto je cijepljenje važno?

Cijepljenje je važno jer tako štitite sebe na način da se povećava procijepljenost stanovništva i onda se ne dolazi u situaciju pojave oboljelih i širenja te bolesti.

Kako se liječe ospice?

Ukoliko nemaju neku komplikaciju liječe se simptomatskim terapijom, otopinama, infuzijom i antipireticima. No, moramo znati da ospice mogu imati i komplikacije u smislu sekundarnih bakterijskih infekcija, kada se još dodatno primjenjuju određeni lijekovi.

Kakva je situacija u Srbiji s obzirom na veliku epidemiju?

Od listopada prošle godine pratimo da se u susjednoj državi događa epidemija ospica koja je do sada zarazila preko 5000 ljudi i nažalost, uzela 15 života. Dakle, usprkos svim njihovim mjerama, to još uvijek traje.

Prijeti li nam epidemija?

Slaba procijepljenost u Hrvatskoj, posebice u dvije južne županije, uz situaciju u Srbiji nam daje otežavajući faktor. No, ja se nadam da do epidemije neće doći.


Komentari