Dolenec: ‘Korisnici mjere su mogli odmah početi upisivati djecu u vrtić i tražiti zaposlenje’

Zamjenica gradonačelnika, Daniela Dolenec, foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Zamjenica gradonačelnika, Danijela Dolenec, komentirala je situaciju s vrtićima u Zagrebu. Rekla je kako je prošla vlast uložila 15 puta manje u vrtiće nego u mjeru roditelj odgojitelj. Otkrila je i da se trenutno rade javni pozivi za prenamjenu te da računaju na 500 mjesta u ovoj pedagoškoj godini, s tim da je fokus na četvrtima u kojima je najveći broj korisnika mjere roditelj odgojitelj, a to su Sesvete, Donja i Gornja Dubrava i Žitnjak.

“Donijeli smo ključnu odluku koja mijenja mjeru roditelj odgojitelj, a istovremeno u proračunu za 2022. izdvojili smo 67 milijuna kuna za izgradnju vrtića i 25 milijuna kuna za interventnu mjeru kako bi što prije prenamjenom prostora prošili kapacitete gradskih vrtića”, rekla je Dolenec za RTL.

Nedostatak mjesta u jaslicama

“Kad gradite nove kapacitete fizičke vrtića to znači da otvarate nove mogućnosti skupina. Čim otvorite novu vrtićku skupinu, novu prostoriju gdje primite vrtićku djecu, oslobađate drugu prostoriju u kojoj se može organizirati jaslički program. Jasličke skupine su manje, ima 12 djece u skupini, a u vrtiću 20”, kazala je.

Otkrila je i koliko će djece ući u sustav vrtića s obzirom da mnogi roditelji gube status roditelja odgojitelja.

“Korisnici mjere su mogli odmah početi upisivati djecu u vrtić i tražiti zaposlenje. Podatke o korisnicima ne smijemo pratiti tako da ne mogu reći jesu li, mogu li, ali još uvijek mogu. Sada ima oko 380 mjesta u gradskim vrtićima. Mi smo korisnicima mjere omogućili za vrtićku djecu zato što oni koji imaju više od troje djece kroz sustav potpore kao trogodišnju rodiljnu naknadu, imaju način na koji skrbe za djecu jasličkog uzrasta. Kad govorim o roditeljima odgojiteljima to se odnosi samo na djecu vrtićkog uzrasta”, kazala je.

Pedagoški standard

Gradska vlast se u ponedjeljak nalazi s ravnateljima vrtića. Svake godine su od vlasti dobivali uputu da moraju staviti više djece na odgajatelje, odnosno da se radi preko standarda. Dolenec je komentirala hoće li to ravnateljima sugerirati i nova vlast.

“To je loša praska koja je bila karakteristična za prošlu vlast. Nije se ulagalo u vrtićke kapacitete i upisivalo se prekomjerno. Kad govorimo o državnom pedagoškom standardu, poštivati omjer između broja djece i odgajatelja je važno za djecu, ali i za uvjete rada”, kazala je.

Izgradnja novih vrtića

Dolenec je rekla i da su projekti izgradnje vrtića njihov prioritet te da imaju 24 projekta za Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

“Naš je plan unutar nekoliko godina doći unutar standarda. Dugi niz godina je Zagreb upisivao 20 posto preko. Ove godine će biti bliže standardu kao i svake iduće godine”, zaključila je Dolenec.


Komentari