Dolenec dobila odbijenicu od roditelja odgojitelja! Javno najavila ispitivanje korisnika, njima to ne pada napamet, evo zašto!

Prosvjed roditelja odgojitelja (Foto: Zagreb.info)

Grad Zagreb najavio je podjelu upitnika kojima bi dobili uvid u stvarno stanje korisnika mjere roditelj odgojitelj. To je u nedavnom intervjuu istaknula i zamjenica gradonačelnika, Danijela Dolenec.

“Znamo da se u 90 posto radi o ženama, ali želimo prikupiti podatke o njihovim socijalnim profilima i o radnim karijerama, koliko imaju staža, u kojim zanimanjima, jer smo otvoreni, prema potrebama osmisliti jednokratne aktivnosti kojima bismo korisnicama olakšali izlazak iz mjere” kaže zamjenica gradonačelnika.

Kasno je za upitnik

No kako smo u razgovoru s majkama odgajateljicama saznali, to im baš neće ići po planu. I Ljiljana Dragić iz Udruge Hrvatska mati i Ana Marija Berbić Lacko iz HURO-a slažu se u jednom, sada je kasno za to, uz napomenu da su im oni puno prije nudili suradnju i bili odbijeni. Pa se pitaju zašto bi sada trebali prihvatiti njihovu ponudu.

“Ono što oni predlažu, teško da se tu negdje možemo naći, oni su nas to i tražili na sastanku na koji mi nismo pristali doći dok je ova štetna odluka na snazi. Tema sastanka je bila upitnik i distribuiranje korisnicima što mi nismo prihvatili” rekla je Berbić Lacko i nadodala:

“Oni to moraju osmisliti kako bi im pomoglo pri kreiranju mjere. Ali oni su isto tako svjesni da im korisnici neće biti na raspolaganju za ispunjavanje upitnika. Prvo jer su ogorčeni jer se prema nama tako postupalo, mi smo značajan socijalni partner koji okuplja 5800 korisnika, oko 20 tisuća djece i oni ne mogu zanemariti tako jednu značajnu skupinu gradu kada nešto namjeravaju mijenjati.

Druga stvar je ako oni žele da on bude kvalitetan, oni unutra moraju postaviti neka pitanja za koja pretpostavljamo da korisnike ne mogu pitati zbog GDPR-a. Oni ne mogu saznati koliko bračni partner korisnika zarađuje da bi oni sad rekli ovaj zarađuje tisuću kuna i socijala je sam po sebi ili zarađuje 20 tisuća pa oni neće biti socijalno ugroženi. To su stvari koje su oni trebali odraditi prije nego su išli s izmjenom odluke u skupštinu” pojašnjava predsjednica HURO-a.

Ljiljana Dragić iz Udruge Hrvatska mati sudjelovala je u utorak na sastanku sa zamjenicom Dolenec te je tom prilikom rekla kako će upitnici biti poslani na kućne adrese i oni koji žele mogu ih popuniti čisto kako bi oni mogli napraviti nekakve mjere, a da njima nije jasno kako te mjere već prije nisu napravili.

“Suradnja je s obje strane, mi smo nudile na tri sastanka suradnju, pod uvjetom da se mjera povuče, da ostane ovako kako je i onda smo bili spremni surađivati i stvarno odraditi taj dio. Međutim oni su tvrdoglavo gurali svoju samovolju i mislim da se to ne bi trebalo prihvatiti u jednoj demokratskoj državi. Mislim da je malo i nepristojno da oni to od nas traže jer nam nisu željeli pružiti ruku suradnje. S druge strane, pa što su oni radili pet godina da nitko nije provodio nikakvu reviziju” pita se Dragić.

Problem s HZZO-om

“Baza podataka HZZO-a se uparuje s bazom podataka HZZ-a pa oni koji nisu aktivni u traženju posla i nisu prijavljeni na burzu ostat će bez zdravstvenog osiguranja, a nama je bio jedan od uvjeta da ne smijemo biti prijavljeni na burzi. To znači da bi 5800 korisnika u roku od mjesec dana moglo ostati bez zdravstvenog osiguranja, a iz našeg primanja se izdvaja za taj fond nezaposlenih” pojašnjava Ljiljana Dragić.

Na sastanku su postavili pitanje o toj cijeloj situaciji, ali odgovor na njega nisu dobili.

Neizvjesnost s vrtićima

Predsjednica Udruge Hrvatska mati kaže kako su sudjelovali na konferenciji udruge Sidro gdje su bili predstavnici sva četiri sindikata dječjih vrtića te da su dobili uvid u problematiku.

“Ne znamo kako oni to misle s tim vrtićima. U tim dijelovima Zagreba gdje je najviši broj roditelja odgojitelja, njihovi vrtići pucaju po šavovima i da se tu ne poštuju nikakvi pedagoški standardi. Dobili smo informaciju da fali oko 3 tisuće odgojitelja s tim da nema ni asistenata, a u mjeri imamo djecu s posebnim potrebama” pojasnila je.

 

 

 

 

 

 

 


Komentari