Dok su prethodnih tjedana slabiji potresi ‘drmali’ Zagreb, Karlo (16) je dizajnirao i pronašao zaštitu od potresa!

Pixabay

Dok su Zagreb prethodnih nekoliko tjedana tresli, od 22. ožujka puno slabiji, ali ipak osjetni potresi, Karlo je crtao i dizajnirao.

Kad je 22. ožujka snažan potres pogodio Zagreb, brojni su građani još duboko spavali. Naglo buđenje i istrčavanje iz domova u hladno nedjeljno jutro, mnogima će ostati urezano u sjećanje, a neki se nakon toga više nisu mogli vratiti u svoje domove. Neki nisu mirno spavali još tjednima, a drugi i sada reagiraju na malo jače podrhtavanje.

Među onima koji su istrčali na hladnoću bio je i 16-godišnji učenik MIOC-a, Karlo Bockaj, piše Poslovni.hr. I dok je stajao vani ispred zgrade, okružen bakom i djedom te susjedima, razmišljao je o tome kako učiniti boravak u stanu tijekom potresa što sigurnijim.

“Poslje potresa nije bilo škole i imao sam laganu traumu od potresa i vremena na pretek. Razmišljao sam o tome što napraviti da se ne moram dizati iz kreveta prilikom sljedećeg potresa i zanimao se za rally automobile koji imaju roll cage za zaštitu vozača. Tu sam shvatio da bi se oko kreveta mogao napraviti roll cage i nacrtao sam prvu skicu”, otkriva u razgovoru za Zimo.

Dok su Zagreb tijekom prethodnih nekoliko tjedana tresli, puno slabiji, ali ipak osjetni potresi, Karlo je crtao i dizajnirao. Princip roll cagea, odnosno zaštitnog kaveza, koji se primjenjuje u automobilizmu, prilagodio je životu u stanu koristeći program za 3D modeliranje Rhinoceros kako je došao do dizajna.

No, sam dizajn ne znači ništa zbog čega je udružio snage sa Želimirom Matićem iz Buba interijera te napravio prvi prototip.

“Prototip smo radili (Buba i ja) 3 tjedna. Sastoji se od cijevi za skelu promjera 48mm i debljine stjenke 3mm. Sastavlja se spojnicama za skelu i jednim okastim kljucem broj 22, objašnjava Karlo jednostavnu, a učinkovitu konstrukciju, koja i nije toliko skupa koliko se može činiti na prvi pogled. Cijena čelicne konstrukcije i spojnica je oko 6 tisuća kuna. Kevlarska mreža koja ide na krov je oko 1000 kuna”, dodaje. Sastoji se od 12 dijelova koji su jednostavni za prenošenje, a za sastavljanje je potrebna samo jedna osoba.

“Kad sljedeći put dođe do potresa, samo trebate povući prekrivač preko glave i čekati da sve prođe”, ističu Buba i Karlo čemu dodaju kako bi prototip njihovog Xocagea trebao izdržati rušenje i zgrade od pet katova, piše Zimo.


Komentari