DOGOVOR OD 17 MILIJUNA EURA! ‘Uspjeli smo podignuti radnicama plaće bilo kroz bruto iznose bilo kroz rast osnovice’

Foto: Zagreb.info

Nakon što je i u ponedjeljak završio sastanak na kojem nije došlo do dogovora između predstavnika sindikata Holdinga i Uprave, nova runda pregovora počela je u utorak od 9 sati. Ujedno, ovo je zadnji dan pregovora i ako se ne postignu željeni ciljevi, radnici Čistoće kreću u štrajk. No sudeći po izjavama nakon sastanka, obje su strane zadovoljne postignutim, osim građana, kojima su najavljena nova poskupljenja.

RAČUNI ĆE RASTI! Stiže poskupljenje komunalnih usluga u Zagrebu, Tomašević poručio: ‘Do toga mora doći’

‘NE SMIJE BITI POSKUPLJENJA’ Oporba pozdravila dogovor sa sindikatima oko povišica

Tijek pregovora možete pratiti na našem portalu.

Pregovori u postupku mirenja konačno su završili negdje iza 21 sat. Nakon sastanka predsjednik uprave zagrebačkog Holdinga Ivan Novaković objavio je kako će dogovor godišnje stajati oko 17 milijuna eura. Oko 9 milijuna porast osnovice te još oko 8 milijuna eura na račun sistematizacije radnih mjesta.

“Cilj ovog dogovora je bio osigurati održivost poslovanja Holdinga, zadržati i imati zadovoljne radnike te održati kvalitetu usluge. Potpisat ćemo dogovor u roku od 7 dana. Sa zadovoljstvom možemo reći da je mirenje uspješno završeno”, rekao je Novaković.

Medijima se nakon završenog sastanka kratko obratio i  predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga Dražen Jović.

“Zadovoljni smo, uspjeli smo podignuti radnicama plaće bilo kroz bruto iznose bilo kroz rast osnovice”, izjavio je Jović.

19:45

Sastanak na kojem se bruse detalji dogovora između sindikata i uprave još taje.

Miljenko Gočin iz Sindikata hrvatskog vozača za Novu TV je rekao da su zadovoljni ishodom i time što su obje strane pokazale razumijevanje.

“Našao se kompromis i rješenje kojim je prekinuta agonija koja je bila iscrpljujuća, dugo je trajala i nije bila nimalo jednostavna”, rekao je.

Zaposlenici će povišicu osjetiti, istaknuo je.

“Svaki radnik bi trebao osjetiti povećanje za dvadesetak posto kad se sve zbroji – povećanje koeficijenta, osnovice, dio stalnih dodataka, neoporezivih iznosa i ostalog”, objasnio je Gočin.

17:00 Počeo je posljednji sastanak pregovarača sindikata i uprave Holdinga u postupku mirenja. Nakon završetka trebali bi službeno znati što su točno dogovorili te kolike će povišice dobiti djelatnici Holdinga.

13:08 Tomašević je stigao u Čistoću gdje su u tijeku razgovori s radnicima.

12:00 Gradonačelnik je umjesto u 11 sati presicu odgodio za sat vremena pa je počela u 12.

“Pregovori su bili intenzivni, postigli smo dogovor i kompromis. Prije svega to je novi kolektivni ugovor i u Holdingu i u ZET-u. Mirenje bi danas trebalo biti završeno i trebali bi potpisati ugovor koji će vrijediti sljedeće tri godine. Tu nije samo dodatak već smo raspravljali i za sljedeće tri godine jer nam osiguravaju socijalni mir i sigurnost. Ovaj veliki paket koji smo dogovorili za radnike Holdinga i ZET-a je opravdan s obzirom na inflaciju”, rekao je Tomašević.

“Radnike posebice smeta nepravedna sistematizacija koja se nije mijenjala 20 godina i ona je izvor mnogih frustracija i to smo odlučili razriješiti. Osnovica ide gore, to je 5+3 model, prvi dio ide od siječnja”, poručio je i dodao kako će se novac pronaći iz ušteda, gradskog proračuna, ali i dijela poskupljenja koja će zahvatiti građane, a koja nije htio dodatno obrazložiti dok se ne bude odlučilo o pojedinostima.

Izjave su dali i čelnici sindikata koji su istaknuli da su zadovoljni dosadašnjim tijekom pregovora.

Od 17 sati će sindikati Holdinga razgovarati s miriteljicom.

“Još uvijek smo u pregovorima i očekujem rješenje koje će biti na obostrano zadovoljstvo. Danas idu novi pregovori, očekujem da će pobijediti glas razuma”, kratko nam je rekla predsjednica sindikata radnika Čistoće Mirjana Kaltak.

ŠTO BI ZA ZAGREB ZNAČIO ŠTRAJK HOLDINGA? Ovo je popis stvari za koje su njegove podružnice svakodnevno zadužene!

Na pitanje jesu li spremni produžiti pregovore bude li za to potrebe ili je utorak zaista zadnji dan, Kaltak poručuje kako ne bi u ovom trenutku kalkulirala te da vjeruje kako će danas sve biti gotovo.

Naime, ne ostvare li se zahtjevi radnika, u Zagrebu bi mogao nastati totalni kolaps, a iako po zakonu određeni broj radnika mora obavljati posao, scena od proteklog tjedna pokazala je kako Zagreb izgleda nakon samo tri dana štrajka. Ovoga bi puta, ne dođe li do pregovora, stale sve podružnice.


Komentari