Dodijeljene nagrade ‘Luka Ritz’ za promicanje tolerancije: ‘Ne moramo biti odlični učenici ili znanstvenici, ali možemo biti dobri ljudi’

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Nagrade ”Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja ove godine dodijeljenje su Niki Rusijan učenica je OŠ Vladimira Nazora u Pazinu i Magdaleni Dakić Zdravstvene i veterinarske škole dr. Andrije Štampara u Vinkovcima.

Nagrade su dodijeljene na svečanosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade, Suzana Ritz kazala je da ovogodišnji natječaj, 11. po redu, bio težak za povjerenstvo zbog velikog broja kvalitetnih kandidata te su stoga dodijelili dva posebna priznanja i jednu stipendiju, piše N1. 

Posebna priznanja dodijeljena su Dariji Vusić iz Kamenice, Doroteji Horvat iz Našica, Nadi Stjepanović iz Čaglina koje pohađaju osnovnu školu te srednjoškolkama Patriciji Ivanković iz Ivanić Grada i Ljiljani Beljan iz Ogulina.

Svečanoj dodijeli prisustvovala je i Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja je napomenula da na listi nagrađivanih, ali i među prijavljenima, treba biti više dječaka. Divjak smatra da je to važno kako se ova borba protiv nasilja ne bi shvaćala  kao rad djevojčice i žene nego kao zajednički posao. Također, najavila je donaciju od 10.000 kuna svim škola koje su se prijavile na natječaj, njih 26, kako bi se i dalje razvijao program nenasilnog rješavanja sukoba. 

Nasilje često počinje verbalnim nasiljem i tolerancijom govora mržnja i protiv toga moramo dizati glas”, zaključila je Divjak.

Jedna od dobitnica nagrada, Nika Rusijan ne smatra da je napravila neku veliku stvar. Ova mlada borkinja protiv nasilja, kaže kako svatko od nas može činiti male dobre stvari, kada bi više mislili o sebi i drugima.

Magdalena Dakić istaknula je kako je sretna što pohađa školu koja je ponudila iznimno širok oblik aktivnosti, među njima i školski volonterski klub, te da nije slučajnost da njezina škola treću godinu zaredom daje dobitnika nagrade.

“Ne moramo biti odlični učenici ili znanstvenici, ali možemo biti dobri ljudi”, zaključila je.

Nagrada se sastoji se od skulpture, povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od tisuću kuna mjesečno za jednu učenicu/učenika osnovne škole i jednu učenicu/učenika srednje škole. Škola koju pohađa učenik također dobiva posebno priznanje.


Komentari