DODIJELJEN ‘GRIGOR VITEZ’: Ovogodišnja nagrada otišla u ruke Snježane Babić-Višnjić

Foto: Dorian Višnjić

Spisateljica Snježana Babić-Višnjić dobitnica je najstarije književne nagrade u Hrvatskoj, nagrade „Grigor Vitez“, za svoj roman za djecu „Krugovi na vodi“.

Nagrada je dodijeljena u srijedu, 30. ožujka u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Nagradu za roman “Krugovi na vodi” spisateljica je doživjela kao potvrdu vrline u svijetu u kojem se često mane prikazuju kao vrline.

“Naime, prva je vrlina koja je sada nagrađena – upornost. Ovaj roman sadrži prva poglavlja koja sam ikad napisala za djecu, ali je potom dugo dozrijevao i tražio svog izdavača do danas. Potom je nagrađena moja vjera u taj roman kojem sam se tijekom godina stalno vraćala, a na posljetku je nagrađena hrabrost izdavača, odnosno urednika Božidara Prosenjaka koji je i bez potpore odlučio izdati roman. I sada, kao kruna svega, nagrada mi dolazi u trenutku kad sam se odvažila reći da mi je zanimanje pisac. I najljepši je dio da je struka prepoznala moj rad,” rekla je Snježana Babić-Višnjić.

U 2015. godini u konkurenciji za ovu prestižnu književnu nagradu bilo je ukupno 79 knjiga iz produkcije 26 nakladnika. Nagrade su dodijeljene i  Rosie Kugli za književni tekst za mladež u knjizi “Nisam ti rekla…”, Ivana Guljašević za ilustracije za mlađu dob djece u slikovnicama “Nosorogov oglas” Brune Kumana i “Drveni neboderi” Ivane Guljašević, potom Dražen Jerabek za ilustracije za stariju dob djece u slikovnici “Tajna”, Dubravke Pađen-Farkaš. Posebno priznanje Nagrade “Grigor Vitez” dodijeljeno je Ranki Javor, knjižničarskoj savjetnici – za ukupan doprinos u promicanju hrvatske dječje knjige u Hrvatskoj i u svijetu. Snježana Babić-Višnjić inače je i stalna suradnica studentskih novina Global, gdje lektorira novinarske tekstove mladih novinara.


Komentari

loading...