DODIJELIO PRIVREDNI VJESNIK: Nagrada Sandri Švaljek za ekonomsku analitičarku godine

Privredni vjesnik danas je dodijelio nagradu “Gorazd Nikić” za ekonomsku analitičarku 2016. godine Sandri Švaljek, koja je gostovala u programu N1 televizije.

U ovogodišnjoj konkurenciji za prestižnu godišnju nagradu Privrednog vjesnika bilo je, uz Švaljek, još četiri analitičara – Željko Lovrinčević, Damir Novotny, Guste Santini i Velimir Šonje.

Švaljek je priznala da je iznenađena ovom nagradom.

Nagrada je svakao iznenađenje, tim više jer je među nominiranima bilo 47 cijenjenih kolega. Čast je dobiti nagradu od gospodarstvenika, očito su oni prepoznali moj rad u proteklih godinu dana“, kazala je kandidatkinja za gradonačelnicu.

Pitali su je hoće li joj to pomoći u bitci za Zagreb.

Mislim da to ne treba povezivati, iznenađenje je tim veće jer sam ja Privredni vjesnik obavijestila da ću se kandidirati za gradonačelnicu i rekla im da ne bih trebala biti uvrštena , ali po njihovim kriterijima to nije smetnja. Oni koji su glasali za mene gledali su moj stručni rad, a možda su neki iskazali i simpatije prema mom političkom djelovanju“, kazala je Švaljek.

O poreznoj reformi i inflaciji

Švaljek je navela da je porezna reforma donijela rasterećenje i tvrtkama i građanima, no smatra da postoji još prostora za dodatno rasterećenje, posebno poduzetnika.

Što se tiče rasta stope inflacije, kaže da ona neće stvarati probleme.

Tek izlazimo iz negativne zone i ne očekuje se da će inflacija u 2017. prijeći 1 posto. Radi se o porastu koji ne bi trebao utjecati na cijene“, kazala je Švaljek.

Kratko je komentirala i probleme u poslovanju Agrokora. Podsjetila je da je tvrtka Ivice Todorića jako važna za hrvatsko gospodarstvo jer zapošljava 60 tisuća ljudi, oko 40 tisuća u Hrvatskoj.

No, vjeruje da neće doći do bitnih poremećaja u poslovanju tvrtke.

Prosječna ocjena gospodarstvenika 2,64 za 2016. godinu

Anketa Privrednog vjesnika, u kojoj su sudjelovali predstavnici 403 tvrtke, s gotovo 43 tisuće zaposlenih, pokazuje da se u gospodarstvo vraća optimizam te je 2016. godina, po prvi put nakon pet godina, dobila ocjenu ‘dobar’, odnosno prosječnu ocjenu 2,64.

Također, većina ispitanih (56,9 posto) očekuje da će se uvjeti za investiranje i poslovanje u ovoj godini znatno ili barem malo poboljšati, a 68,3 posto ih očekuje i da će stopa gospodarskog rasta u 2017. biti puno ili malo veća od one iz 2016.

Tako primjerice većina ispitanika, 65,7 posto, u ovoj godini očekuje veće prihode nego lani, 53,6 posto ih očekuje i veću neto dobit, dok ih 35,1 posto planira i povećavati broj zaposlenih.

Veći izvoz nego lani očekuje 35,8 posto ispitanika u anketi Privrednog vjesnika, a njih gotovo 48 posto u 2017. planira u modernizaciju svojih kapaciteta ulagati više nego prošle godine.


Komentari