DOBRODOŠLI U 21. STOLJEĆE: U Dugo Selo i Rugvicu napokon stiže kanalizacija

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

U Dugom Selu u petak je potpisan ugovor o radovima na izgradnji sustava odvodnje kojim će se riješiti problem pročišćavanja otpadnih voda na području Dugog Sela i Rugvice za što će biti utrošeno gotovo 217 milijuna kuna dijelom bespovratnih sredstava EU.

Ugovor s tvrtkom Eurco d.d. potpisali su gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, načelnik Rugvice Mato Čičak i direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten.

Ukupna vrijednost projekta “Rugvica – Dugo Selo – sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda” je 217,79 milijuna kuna (s PDV-om), a kroz operativni program konkurentnost i kohezija osigurana su bespovratna EU sredstva u iznosu od 121,54 milijuna kuna.

“Izuzetno sam ponosan, danas će dugogodišnji interes građana biti ostvaren – doći će kanalizacija u Dugo Selo i Rugvicu. U idućih nekoliko godina više od 80 posto kućanstava bit će osigurano kanalizacijskim sustavom, zatvorit ćemo kanale koji su do sada širili neugodne mirise. To je novi benefit za građane Dugog Sela”, istaknuo je dugoselski gradonačelnik Nenad Panian.

Svrha projekta je osigurati adekvatno pročišćavanje otpadnih voda nadogradnjom postojećeg uređaja za pročišćavanje i time povećati učinkovitost i pouzdanost javnog sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda uvođenjem ekonomske cijene vode po principu da plaća onečišćivač.

Direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten rekao je da su radovi na izgradnji novog uređaja počeli 2011. i 2012., a sada će se omogućiti i oko 2600 priključaka na novu mrežu. Tako će se dugoročno riješiti pitanje zbrinjavanja otpadnih voda na području Rugvice i Dugog Sela na moderan način jer se ispunjava sve što je Hrvatska preuzela kroz ugovor o pristupanju Europskoj uniji po pitanju zaštite okoliša, dodao je.

Realizacijom tog projekta ukupna stopa priključenosti na kanalizacijski sustav u toj će se aglomeracije povećati na oko 86 posto.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su 11. listopada 2017. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode i javni isporučitelj vodnih usluga, a ugovor o sufinanciranju projekta i Grad Dugo Selo i Općina Rugvica, prenosi Hina.


Komentari