Dobri ljudi su za bolesnu Tonku u samo četiri dana prikupili 30.000 eura! Hrvati doista imaju veliko srce

Foto: Go Get Funding

Prošlo je samo četiri dana od objave da Tonka Jerković treba pomoć dobrih ljudi. Naime, 13-godišnja djevojčica iz Zagreba ima 100-postotni invaliditet 4. stupnja, preživjela je dva moždana udara, a boluje od rijetka bolesti moyamoye.

Roditelji su stoga odlučili pokrenuti crowfunding kampanju kako bi prikupili potrebna financijska sredstva za rehabilitaciju kćeri, a Hrvati su opet pokazali da imaju veliko srce. U ovom kratkom periodu za obitelj je prikupljeno čak 30 tisuća eura.

“Molimo vas da nam ne zamjerite što se nismo uspjeli svakome osobno zahvaliti. Mi nastavljamo našu borbu dalje, ali još mirniji i sigurniji u konačni uspjeh jednog dana. Toliko podrške, poruka, riječi ohrabrenja, ljubavi… Jednostavno nemamo riječi“, poručio je otac Vedran.

Liječenje ove bolesti doista je skupo, a obitelj je za zdravlje djevojčice do sada izdvojila gotovo 70 tisuća eura.

“Doktori kažu da su njezine žile za sada dobro, da će Tonka jednog dana ponovno moći hodati, ali da mora svakodnevno puno vježbati. Mi u to vjerujemo, jer je već do sada napravila veliki napredak. Može sjediti, može samostalno jesti i piti, ponovno može pričati i nakon dvije godine pauze, a ponovo je redovito krenula u školu”, objašnjava Vedran.

Međutim, sve to jako puno košta. Tonka vježba sa svojom fizioterapeutkinjom svakoga dana, a izuzetno brz napredak pokazao se nakon robotske neurorehabilitacije, koja je vrlo skupa.

“Robot Lokomat, koji simulira hodanje i iznimno je koristan kod osoba koje su pretrpjele oštećenje mozga, najskuplji je od sviju. Jedna terapija, koja podrazumijeva jedan sat vježbanja, košta 100 eura. Jedan ciklus od tri mjeseca robotske terapije košta oko 10 tisuća eura. Tonki bi, za što bolji napredak u razdoblju adolescencije i intenzivnog rasta, bila potrebna barem dva takva ciklusa godišnje”, kazao je.

Također, stan u kojemu obitelj živi nije prilagođen Tonkinom stanju. Do prvog kata kuće nema lifta, kupaonica je jako uska, a stepenice su i unutar stana. Za sve nabrojane potrebe, koje neminovno očekuju, od nabavke specijalnih ortoza za noge, senzorske reintegracije, logopedskih vježbi i elektrostimulacije jezičnog mišičja, potrebno je 30 tisuća eura.

“Naravno da kao roditelji činimo sve kako bismo pomogli našoj Tonki. Sve što smo do sada uspjeli unovčiti, prodati ili staviti pod hipoteku, učinili smo. Hvala na svakoj kuni, euru, shareu objave, volimo vas sve puno, neka vas sve skupa dobri Bog blagoslovi i stostruko vam vrati”,  poručio je do neba zahvalan otac.


Komentari