Dobre vijesti za školarce: Školske torbe bit će lakše za 30 posto

Pixsell

Gotovi su novi udžbenici i metodički priručnici za 8,5 tisuća učenika iz 74 škole koje će sudjelovati u eksperimentalnoj provedbi reforme školstva.

Nakladnici su odradili “lavovski” posao, ponudili su materijale učiteljima u najkraćem roku. Učitelji su udžbenike odabrali, sada su u tisku, piše HRT.

Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja kaže da učitelj može sam odlučiti što će koristiti u digitalnom obliku, što u papirnatom, a svi učenici će imati tablete na kojima će biti svi udžbenici kako u tiskanom tako i ovi digitalni oblici, sve simulacije što im trebaju za rad.

Kako bi primjerice povijest bila što zanimljivija, doznajemo, surađivalo se s muzejima; onima kojima matematika i jednadžbe baš i nisu ljubav – i to će biti zanimljivije.

“Pa učenici neće morati samo rješavati neke teorettske zadatke nego će , a to je pripremljeno preko metodičkih priručnika, na drugačiji način primjerice odrediti visinu zgrade ili stabla koristeći Talesov poučak”, pojašnjava ministrica.

Vjeronauk na iznimno zanimljiv način približava učenicima gradivo i kroz zabavu, igru, glazbu, a korištena je i 3 D animacija.

“Da bi se učenike provelo kroz Jeruzalem da vide kakvi su interijeri gdje su se događale scene u Biblijii na taj način je to približeno učenicima”, dodaje Divjak.

Kao pomoć, učiteljima su pripremljeni i dani na izbor različiti scenariji za rad s učenicima. A za učenike pak postoje rubrike za samoprocjenu uz pomoć kojih mogu ispitati koliko su usvojili pojedino gradivo. No sve će to, i novi udžbenici i novi pristup nastavi, proći još jedan veliki test – onaj roditelja. Ako nakon svih tih novina više ne budu morali sa svojom djecom učiti i kod kuće, kažu, reforma će uspjeti!


Komentari