Dobre vijesti za đake: Trešnjevka bi napokon trebala dobiti novu školu

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Stanovnici naselja Pongračevo na Trešnjevci konačno bi trebali dobiti školu s dvodijelnom sportskom dvoranom, javlja Večernji list.

Grad je raspisao natječaj za gradnju objekta, vrijedan 38 milijuna kuna, a početak radova planiran je za lipanj 2020. Završetak se, pak, očekuje u ožujku 2021. pa bi učenici iz Pongračeva u rujnu te godine trebali poći u novu školu.

Smjestit će se na parceli omeđenoj ulicama Ivana Rabara, Višnje Stahuljak i Dinka Vitezića, a bit će područni objekt OŠ Augusta Šenoe na Selskoj pa će u njezina 3273 kvadrata nastavu pohađati 240 učenika nižih razreda većinom iz te, ali i drugih obližnjih škola.

To je, ističu u Gradu, prva faza projekta jer se s vremenom namjerava i proširiti te odvojiti od matične škole. “Vijest nas je oduševila, nama to mnogo znači”, kaže Mislava Sepčić, predsjednika Vijeća roditelja OŠ Augusta Šenoe. Ona je, objašnjava, s godinama postala toliko tijesna da je dio učenika smješten u objekte obližnjeg vrtića, a blagovaonica može primiti samo polovicu đaka. A njihov bi broj trebao samo rasti.

“Pongračevo je kvart koji je od 2008., otkako postoji, nabujao do više od 5000 ljudi i sad je pun djece vrtićke i predškolske dobi. A ona bi, prema adresi prebivališta, nastavu trebala pohađati na Selskoj, što znači da će se ovom mjerom Šenoina škola definitivno rasteretiti i svi će moći lakše disati”, kaže Sepčić.

Zadovoljna je i Marina Milić Babić, članica Inicijative za bolji život Trešnjevke, koja je prije tri godine pokrenula peticiju kojom se traži nova škola. “Cijeli mladi kvart željno iščekuje početak gradnje jer to znači da je naš angažman i rad u zajednici urodio plodom”, ističe Milić Babić dodajući kako je važan aspekt projekta i to što djeca na putu do škole više neće morati pretrčavati užurbanu Selsku cestu, poznatu kao jednu od crnih točaka za pješake.

“U ranim jutarnjim satima Selska je potpuno okupirana automobilima. Pješački se prijelazi često i ne vide jer na njima jednostavno ostane auto u raskrižju. Nova će osnovna škola stoga i mnoge obitelji iz Pongračeva, ali i Ciglenice, rasteretiti toga straha za djecu u prometu”, objašnjava Milić Babić, majka dvoje učenika iz OŠ Augusta Šenoe.

Škola u Pongračevu, prema glavnom projektu, trebala bi biti moderna katnica koja bi, uz 12 učionica, imala i kuhinju, blagovaonicu, knjižnicu i kabinete za nastavnike. Osim velike dvorane od gotovo 1000 kvadrata, djeci bi na raspolaganju bili i vanjsko igralište te ekovrt u kojem će moći uzgajati povrće i cvijeće.


Komentari