DOBRE VIJESTI: U Dječjoj bolnici Srebrnjak uskoro izgradnja Dječjeg centra kompetencije u translacijskoj medicini

Dječja bolnica Srebrnjak

U Dječjoj bolnici Srebrnjak uskoro počinje izgradnja Dječjeg centra kompetencije u translacijskoj medicini (CCTM), jedinog pedijatrijskog translacijskog centra u Europi, koji će biti financiran iz EU fondova sa 432 milijuna kuna, a radi se o najvećem infrastrukturnom projektu iz znanosti i zdravstva u regiji.

Ugovor o financiranju projekta europskim novcem iz Operativnog programa Vlade Konkurentnost i kohezija 2014-2020. potpisali su u petak u Banskim dvorima ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU-a Tomislav Petric.

Translacijska medicina znači bolje povezivanje temeljnih i kliničkih znanstvenih istraživanja s medicinskom praksom, sa ciljem da se nova otkrića brže i efikasnije implementiraju u svakodnevnom liječenju. To otvara vrata razvitku personalizirane medicine i omogućuje raniju dijagnostiku bolesti, uspješnije liječenje i bolju zdravstvenu zaštitu.

Projekt CCTM, koji bi trebao biti završen kroz 32 mjeseca, obuhvaća izgradnju i opremanje nove zgrade od gotovo 15.000 četvornih metara, koja će biti funkcionalno povezana s postojećom zgradom bolnice Srebrnjak. Ukupni troškovi projekta procijenjeni su na 432 milijuna kuna, od čega se 85 iznosa financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 posto iz državnog proračuna.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i premijer Andrej Plenković, koji je istaknuo kako je riječ o jednom od ključnih strateških projekata Vlade u okviru korištenja europskih sredstava, koji je dugo pripreman i predstavlja značajnu investiciju u hrvatski zdravstveni sustav.

Projekt donosi 130 novih radnih mjesta

Nova zgrada bit će moderno opremljena i donijeti 130 novih radnih mjesta, rekao je Plenković, a centar će postati referentnom točkom na tom području medicine i ojačati imidž Zagreba u pogledu kvalitete zdravstvenih usluga.

Premijer je istaknuo kako je iz EU fondova za hrvatsko zdravstvo i istraživanje dosad povučeno ukupno 4,5 milijardi kuna, što je veliki novac. Napomenuo je kako je u mandatu njegove Vlade ugovaranje sredstava s devet posto 2016. godine poraslo na sadašnjih 70 posto, a to je iznos od 7,5 milijardi eura, od čega je isplaćeno 2,6 milijardi eura.

Ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak istaknula je kako se radi o trenutno najvećem strateškom projektu u našoj znanosti te se još jednom založila za povećanje sredstava za znanost, po čemu je Hrvatska na europskom dnu.

‘Često puta znanstvenike ne doživljavamo, a onda u trenucima kada su u pitanju naši najdraži, posebno djeca, okrećemo se znanosti i znanstvenicima. Sigurna sam da će nova oprema u centru osigurati bolje liječenje i brži transfer znanja iz znanstvenog laboratorija do bolničkog kreveta’, rekla je Divjak.

Koristi neće imati samo Hrvatska već i regija

Ravnatelj Srebrnjaka Boro Nogalo ocijenio je da od novog centra za translacijsku medicinu koristi neće imati samo Hrvatska već i regija, jer će znanje ljudi koji će tamo raditi biti izvozni proizvod.

“Projekt je jedinstven jer predstavlja simbiozu znanstvenika bazičara i kliničara pedijatrijskog tipa, što na jednom mjestu uključuje kirurgiju, fiizijatriju, dermatologiju itd”, rekao je.

Centar će biti inkubator za sve one koji imaju ideju, kompetencije, inovaciju i strategiju za nešto novo. Svi mogu doći raditi kod nas, poručio je Nogalo dodavši kako će se tamo zaposliti mnogi mladi kreativni ljudi, a s nekima koji su otišli u Europu pregovara se da se vrate.

Nogalo je istaknuo veliki doprinos Vlade realizaciji projekta, koji je u jednom trenutku čak bio zaustavljen, rekavši da je Vlada procedure koje su razvijane u proteklih deset godina odradila u godinu i pol dana.

Najavio je da se za mjesec i pol dana kreće sa raspisivanjem potrebnih natječaja, kako bi izgradnja počela iduće godine.


Komentari