Dobra ideja, loša izvedba: Bačeni bor u potoku Vrapčak

Foto: Zagreb.info

Tjedan dana nakon blagdana Sveta tri kralja, micanjem borova Zagrepčani se lagano trijezne od božićnog raspoloženja.

Kako je Zagreb.info pisao uoči dana kojim i službeno završavaju božićni blagdani, borove ne treba bacati u smeće, već ostaviti na zelenoj površini.

Tako odbačene borove, radnici Zrinjevca su pokupili i odveli ih u kompostanu u Jakuševcu gdje se stari i suhi borovi pretvaraju u kompost za parkove. Tada smo također i predložili posađivanje manjih borova ili vrha veće sadnice u vrt u proljeće ili jesen.

No, u zagrebačkoj četvrti Špansko, naletili smo na jedan drugi način rješavanja bora.

Naime, netko je raskićenu jelku (manju, odrezanu) bacio u potok Vrapčak, kod ulice Roberta Frangeša Mihanovića.

Foto: Zagreb.info

Makar taj bor nije završio u kompostu za gradske parkove, zanimljivo i ovaj potez (iako možda nekima neće izgledati lijepo, ima svoje ekološke pogodnosti.

Kako piše na stranicama Agronomskog fakulteta, američkog državnog sveučilišta Pennsylvania, božićno drvce u vodi pravi je dar za ribe.

Razgranata struktura drveta ribama je sklonište od predatora, ne samo zbog fizičkih barijera, već i zbog sjena koje drvce radi, a može pružiti kamuflažu. Dobra vijest za ribe, loše za patke, koje u tom potoku pokušavaju upiknuti kakvu riblju poslasticu.

“Drvene krhotine mjesto su za život vodenih makroinvertebrata (ličinki crva i drugog) koji zauzvrat ribe koje vole insekte”, piše Agronomski fakultet iz Pennsylvanije.

Dodaju kako mnogo istraživanja  podupiru tezu kako utapanje borova s razgranatim granama povećava riblji fond.

Ipak, u slučaju potoka Vrapčak, iako ovakva vrsta recikliranja bora možda pruži nekakve beneficije za ribice u potoku, polegnuto bačeno drvce ipak nije baš napravljeno po stručnim preporukama.

Kako je vidljivo na fotografiji, na jelki nije bilo božićnih ukrasa, što je izvrsno, ali drvca bi inače trebala biti postavljena uspravljeno, a voda mora biti dovoljno duboka da prekrije drvce, što nažalost nije bio slučaj u Španskom.

Kako bi se drvca držala upravljeno pod vodom, za njihovo se deblo najčešće pričvrsti betonski blok ili cigle .

Jedan primjer takvog pomaganja ribljem fondu, može se naći u jezeru Mill Creek, u gradu Marshall u američkoj državi Illinois.

Grupa volontera, tamo znaju u jezeru utopiti i po stotinjak borova na 25 lokacija, poboljšavajući život ribama, ali i onima koji vole pecati te iste ribe.

Dok Zagreb kompostira božićna drvca za parkove, možda bi dogodine i ova praksa mogla doći u grad na jednoj ozbiljnoj razini. Ako je Bundek preplitak, Jarun zasigurno nije.


Komentari