DOBILI 250 MILIJUNA KUNA: ‘Radite dan i noć, petnaest godina kasnije možda možete predahnuti’

Foto: Viktor Marohnić Facebook

Zagrebačka IT tvrtka Five prodana je britanskoj softverskoj tvrtki Endava za 250 milijuna kuna. Jedan od osnivanča, Viktor Marohnić, prisjetio se svojih skromnih početaka ovim izuzetnim povodom.

Five su osnovali partneri Viktor Marohnić, Luka Abrus i Sven Marušić. Trenutno zapošljavaju 157 stručnjaka, a osim u Zagrebu, ured imaju i u New Yorku. Dio iznosa od 250 milijuna bit će isplaćen u novcu, a dio kroz razmjenu dionica i nagradu za nastavak razvoja tvrtke.

“Imamo važnu vijest danas – kompaniju koju sam osnovao 2005. godine, Five, preuzima Endava, velika kompanija čije su dionice na burzi.

Pokrenuo sam ovu kompaniju s jednostavnim ciljem – stvarati radna mjesta koja će biti uzbudljiva mladim i ambicioznim softverskim inženjerima poput mene. U to vrijeme čitali smo o uspjesima tehnoloških startupova u Silicijskoj dolini i sve što smo željeli bila je prilika da svijetu pokažemo da smo dobri koliko i oni”, napisao je Marohnić na Facebooku.

Marohnić se prisjetio početaka Fivea i želje za konkurencijom stranim tvrtkama.

“U početku sam bio sretan kad sam mogao platiti račune i nisam tražio puno više, ali prije nego što sam uopće imao priliku predahnuti, započelo je putovanje koje je teško riječima opisati. U petnaest godina surađivali smo s nevjerojatnim ljudima, stekli mnoge prijatelje i utjecali na mnoge živote.

Više od 500 ljudi radilo je u Fiveu tijekom godina, od kojih je svatko bio vrlo poseban i svaki od njih pridonio je uspjehu Fivea. Malo pomalo pretvorili smo ovaj dvojac u impresivnu agenciju s 220 zaposlenika koja osvaja projekte i klijente na najkonkurentnijim svjetskim tržištima“, napisao je.

Marohnić je objavio fotografiju sebe kako sjedi za računalom u vrijeme početaka Fivea, kako bi potaknuo mlade poduzetnike da se ohrabre na sličan postupak.

“I za kraj, obavezna Facebook galerija fotografija: Petnaest godina je prošlo brzo i većina mojih prijatelja i obitelji sjetit će me se kako sam od 0 do 24 buljio u ekran. Ali sve se svodi na ovo: sjedite ispred računala kad ste mladi, radite dan i noć, a onda možda petnaest godina kasnije možete predahnuti” zaključio je Marohnić.


Komentari