Dnevni red sjednice Gradske skupštine: Hoće li Zagreb obnoviti pročelja višestambenih zgrada?

skupstina.zagreb.hr

Na dnevnom redu sjednice Odbora za kontrolu našao se prijedlog kojim se utvrđuju uvjeti i načini sufinanciranja obnove pročelja i fasada zgrada.

Ante Dodig je naglasio kako je sustav sufinanciranja pročelja nepravedan i diskriminirajuć prema građanima koji ne žive u centru grada.

“Mogu razumjeti zašto zona A ima višu stopu sufinanciranja, onaj dio uličnog dijela, međutim ne vidim razloga zašto bismo mi građane koji žive u zoni B – ili stanare ili vlasnike ili suvlasnike stanova – neke više opteretili financijski, a neke manje – smatram da tada nisu građani ravnopravni.

Pogotovo ne mogu prihvatiti ideju, recimo, da se dvorišna pročelja različito sufinanciraju, jer oni onda nisu od interesa samo Grada nego su zapravo u interesu suvlasnika, odnosno vlasnika tih stanova”, rekao je Dodig, piše Zagrebancija.com.


Zvane Brumnić osvrnuo se i na energetsku učinkovitost, odnosno hoće li obnova ići u smjeru bojenja fasada ili će se stavljati i toplinska izolacija.

“Ja bih stvarno volio da se napravi sveobuhvatan projekt u dogovoru s državom, ukoliko bi oni bili spremni financirati energetsku obnovu dok bi mi financirali izgled fasade. Takav projekt bi značio puno i za novije zgrade koje imaju lošiju energetsku učinkovitost, a i za zgrade kojima je potrebna atraktivnija fasada jer su u samome centru Zagreba”, kazao je član Odbora za kontrolu Zvane Brumić.

Građani će moći sami odlučiti što im je povoljnije

“Što se nas tiče, Ministarstvo je ponudilo energetsku obnovu i tu se mogu javiti, normalno, građani koji su zainteresirani za energetsku obnovu. Mi smo ponudili čak i mogućnost toplinske izolacije, ali smo ponudili mogućnost sanacije fasada.

Znači da građani mogu sami odlučiti u ovome trenutku što je povoljnije, što je njima interesantnije”, kazala je pomoćnica pročelnika za građenje objekata društvene djelatnosti i stanogradnje Tatjana Operta.

Nakon rasprave, Odbor ipak nije usvojio ovaj prijedlog, a rasprava će se nastaviti na sjednici Gradske skupštine u četvrtak od 9 sati ujutro.

Komentari