Djevojčica koja je ujedinila Hrvatsku: Mila je pobijedila tešku bolest i sretno se vratila kući!

N1

U studenom prošle godine godine malenoj Mili su presadili koštanu srž. Pobijedila je leukemiju i sada je iz Amerike stigla natrag u Rijeku, piše 24 sata. Kada je došlo do pandemije koronavirusa, nisu ni znali kako i kada će se vratiti u Hrvatsku…

Već je godina dana i četiri mjeseca otkad je cijela Hrvatska čula za priču malene Mile. Bilo je to nekoliko tjedana straha, panike, neizvjesnosti – gole borbe za život.

Početkom ožujka prošle godine Milin otac Marin Rončević telefonom je dobio informaciju iz bolnice u Americi da treba sakupiti i platiti minimalno tri milijuna dolara da spasi život svoje mlađe kćeri Mile koja je bolovala od leukemije. On prvi tada nije mislio da je to moguće.

Ipak, cijela Hrvatska ponovno se ujedinila i u samo u nekoliko dana sakupljeno je i više novca nego što je trebalo, gotovo 40 milijuna kuna, piše 24 sata. Nakon rješavanja cijele papirologije, roditelji su odveli svoju djevojčicu po novu šansu za život -i dobila ju je!

PRIKUPLJEN NOVAC ZA MILU: Hrvatska ponovno pokazala veliko srce!


 

“Hvala vam svima što ste se u ovakvom broju odazvali, hvala ljudima, medijima, svim našim prijateljima… Ne znam što više reći. Sad je stvarno dosta ovog cirkusa i idemo u nove bitke. Mi idemo svoje odraditi. Hvala lijepa, ljudi”, rekao je Marin Rončević, otac male Mile, u zagrebačkoj zračnoj luci netom prije leta u Philadelphiju.

Drugi putnici pljeskali su u znak podrške obitelji kad su došli u zračnu luku, a i malena Mila pozdravila je sve koji su je došli ispratiti tihim “bok, bok”.

Početkom studenog, nakon sedam mjeseci provedenih u bolnici, silnih testova, loših nalaza, katastrofalnih rezultata, mnogih suza, neprospavanih noći, molitvi i nade, uspona i padova, zatajenja srca, hrabra djevojčica ipak je pobijedila! Uspješno su joj transplantirali koštanu srž, a bolest se uskoro počela povlačiti.

“Mila je trenutno dobro. Prošla je transplantaciju koštane srži od donora. I zasad je sve više nego u redu. Nije se radilo o operaciji kao takvoj nego o transplantaciji koštane srži nakon postizanja i održavanja remisije u trajanju od šest mjeseci. Transplantacija nije operacija nego kompleksan postupak koji uključuje pripremu, tzv. kondicioniranje, odnosno postizanje uvjeta za primanje matičnih stanica donora, i potom postupak oporavka i začetak stvaranja novih vlastitih obrambenih stanica”.

Milin otac o rezultatima liječenja: ‘Ovo je izvan svih očekivanja’

 

Tijekom cijelog procesa mora boraviti u potpunoj izolaciji jer ne postoji nikakav imunitet. Da bi se došlo do transplantacije, bolest se mora povući, što su oni postigli tijekom mjesec dana nakon dolaska i održavali gotovo pola godine, prije Božića ispričao je Marin. Tada nitko nije ni sanjao da će cijeli svijet pokoriti pandemija korona virusa.

Mila se tada oporavljala od transplantacije i još je bila u bolnici. Ipak, pandemija se uskoro preselila i u Ameriku, tj. u Philadelphiju, gdje su oni bili smješteni. Sredinom travnja premjestili su ih jer je postojao veliki strah da će upravo ondje biti novo žarište. Strah je zavladao cijelim svijetom, a oni su samo čekali trenutak u kojem će moći ići natrag kući. Mila je već tad bila odlično, leukemija je nestala. Zbog korone su svaki dan živjeli u neizvjesnosti ne znajući hoće li uopće biti leta te hoće li se moći vratiti. Krajem srpnja, prije mjesec dana, poletjeli su prema Hrvatskoj.

Godinu i četiri mjeseca nakon, ponovno su spakirali cijeli svoj život u nekoliko kofera i krenuli natrag. Ovaj put s Milom koja je sad zdrava. Cijela obitelj sretno se vratila kući. Roditelji su 24 sata zbog cijele situacije zamolili za razumijevanje i nisu htjeli iznositi detalje. Samo žele mir i novi početak sa svojim anđelom.

Komentari

loading...