DJELO IVANA MEŠTROVIĆA: Uskoro otkrivanje spomenika Ruđeru Boškoviću u Milanu

Spajanje dva velikana u Milanu 13. veljače.

Skulptura Ruđera Josipa Boškovića, djelo hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, koja će biti postavljena ispred zvjezdarnice u gradskom parku Indro Montanelli u Milanu, bit će otkrivena 13. veljače ove godine, najavljeno je na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Jako smo sretni što je osvanuo ovaj dan i što se ova priča nakon 30 godina ipak ostvaruje, a to možemo posebno zahvaliti gradonačelniku Milanu Bandiću”, istaknula je predsjednica Hrvatske zajednice u Milanu Snježana Hefti.

“Svima koji su sudjelovali u projektu zahvaljujem u ime Hrvata u Milanu koji jedva čekaju da im spomenik velikom znanstveniku, a što ga je pak izradio veliki umjetnik, krasi Milano”, dodala je.

ruđer bošković

Velikani hrvatske kulture i umjetnosti

Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture je naglasila da joj je drago što se projekt ostvario zajedničkim naporima Grada Zagreba, Ministarstva kulture i Hrvatske zajednice u Milanu te što se skulptura poklanja Milanu.

Nakon što je 2011. Grad Zagreb preuzeo inicijativu, Ministarstvo i Grad su od Galerije Klovićevi dvori otkupili odljev spomenika, a za što su izdvojili po cca 205.000 kuna, što je 50 % troškova odljeva. Ideja je bila spojiti dva velikana hrvatske kulture i umjetnosti, Ruđera Boškovića i Ivana Meštrovića, pokloniti skulpturu Ivana Meštrovića i odati počast Ruđeru Boškoviću”, dodala je Hraste Sočo.

Put Ruđera Boškovića od Zagreba do Milana je jako dugo trajao i mnogi su na tome putu pomagali. U spomeniku se spajaju dva velikana – znanstvenik Ruđer Bošković i moj otac Ivan Meštrović – autor skulpture”, rekao je Mate Meštrović te je potom svima koji su na projektu radili zahvalio. Također je naglasio kako je projekt ostvaren tek nakon što se u njega uključio gradonačelnik Milan Bandić.

Gradonačelnik Bandić je zahvalio Ministarstvu kulture, Konzulatu Republike Hrvatske  u Milanu, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Rimu, Hrvatskoj zajednici, svima koji su u projektu sudjelovali, a posebice obitelji Meštrović jer, kako je istaknuo, bez Ivana Meštrovića ne bismo imali spomenik Nikoli Tesli u Masarykovoj ulici niti Ruđeru Boškoviću.

Ovo je važan događaj za sve nas jer Ruđer Bošković i Ivan Meštrović simboliziraju našu domovinu i ponosan sam što sam u ovome projektu mogao sudjelovati te što sam ga mogao privesti kraju.  Zadovoljni smo što će se spomenik postaviti u milanskome parku po ljepoti i važnosti ala naš Zrinjevac, a takva atraktivna lokacija je rezultat dobre suradnje nas i našeg prijateljskog grada”, dodao je gradonačelnik te je pozvao sve, osobito medije, da otkrivanje spomenika u Milanu prate 13. veljače.

Podsjetimo, prvotna ideja o postavljanju skulpture u Milanu je nastala 1986. godine tijekom dogovaranja i pripremanja Meštrovićeve antologijske izložbe u Palazzo Reale u Milanu.


Komentari