Zagrebački hitnjaci tri godine čekali novu obuću, raspala se za tri mjeseca: ‘Oni koji o tome odlučuju nemaju nikakvog iskustva s terena’

Prošlog su tjedna djelatnici hitne medicinske pomoći održali prosvjed na Markovu trgu u kojemu su poručili da traže da im se vrati beneficirani radni staž.

Jedan od problema s kojim su se susreli su zaštitne cipele koje su dobili djelatnici jedne od ustanova u Gradu Zagrebu, a koje su se odlijepile nakon tri mjeseca nošenja. Predviđeno je da traju godinu dana.

Odlijepile se nakon tri mjeseca

I dok nekome možda problem obuće izgleda kao banalan, riječ je o zaštitnoj obući koja je neophodna za rad na ovakvom radnom mjestu, što često znači da su izloženi padu tereta na noge, hodaju po staklu, raznim tekućinama i najmanje što bi vladajući mogli učiniti za njih je osigurati im adekvatnu obuću.

Foto: Samuel Jelušić

Tu dolazimo do apsurda čitave priče. Umjesto da se onima koji nam spašavaju živote omogući bar da dostojanstveno obave taj nimalo lak posao, Gradski ured za javnu nabavu bira najpovoljniju opciju ne razmišljajući previše o mogućim posljedicama.

Upozorava nas na to Samuel Jelušić čije su se zaštitne cipele odlijepile nakon tri mjeseca i kako kaže ‘jedne malo jače kiše’.

Što jeftinije

Problem je puno veći u tome što su upravo na te cipele čekali gotovo četiri godine. Pitamo Jelušića kako su onda svo to vrijeme radili, a on nam sumorno odgovara da su nosili svoju obuću.

“To je krenulo još iz bivše vlasti, nije ih bilo briga za nas već da javna nabava bude što jeftinija. Dok je opcija nabave bila na nama kao ustanovi, to je sve bilo daleko bolje. Onda su još za prošle vlasti to prebacili da se mora odobriti preko Gradskog ureda za javnu nabavu i tu počinju problemi”, pojašnjava nam Jelušić dodajući kako osobe koje o tome odlučuju nemaju nikakvog iskustva s terena, njihov je jedini zadatak da račun bude što manji.

“Kad smo napokon dočekali da dobijemo tu obuću, poskidali smo ju nakon tri sata nošenja, to je bilo toliko neudobno”, razočaran je Jelušić koji je taman priviknuvši se na neudobnu obuću, ubrzo i ostao bez nje.

Poslali smo upit Gradu o ovoj problematici, ali odgovor do zaključenja članka nismo dobili. Čim ga dobijemo, objavit ćemo ga.

Komentari