Dječak odšetao iz vrtića u Sesvetama i lutao naseljem. Odgajateljici sada prijeti otkaz

foto:Pexels

Iz Dječjeg vrtića En ten tini u sesvetskom Novom Jelkovcu u utorak prijepodne odšetao je petogodišnji dječak. Zaposlenici vrtića tvrde da ga nije bilo osam minuta, a neki mještani pak navode da je dječačić izbivao malo dulje izvan vrtićkog kruga te da ga je jedna susjeda, kad ga je srela na ulici, vratila u vrtić.

Srećom, maleni je vraćen u vrtić živ i zdrav, a odgajateljici J. K. koja je bila zadužena za skupinu u kojoj je on bio, izrečena je mjera upozorenja s mogućnošću otkazivanja radnog odnosa, piše Jutarnji.

Kako je dječačić izmaknuo iz vidokruga brižnih odgajateljica, iz vrtića En ten tini su odgovorili da je uvertira u nestanak bila kad je odgajateljici rekao da hoće ići na zahod.

“Nakon što je obavijestio odgajateljicu da želi ići na toalet, ona je nakon minute, dvije otišla vidjeti treba li mu pomoć jer je riječ o tek upisanom djetetu. Ustanovivši da dječak nije u toaletu svoje skupine kao ni u toaletu susjedne, o njegovu nestanku hitno su obaviješteni svi zaposlenici koji su počeli pretraživati vrtić i vrtićko dvorište”, odgovorili su iz vrtića.

Dijete je pronađeno osam minuta nakon izlaska iz skupine, tj. izašlo je u 10.35, a pronađeno je u 10.43, tvrde iz vrtića. Otkrivaju pritom i da je u spomenutoj skupini iz koje se dječak izdvojio samoinicijativno 20 djece, i to u skladu s odredbama državnog pedagoškog standarda. O osmominutnoj avanturi petogodišnjaka još će se dugo pričati te će na samoj ogradi vrtića uslijediti radovi.

Iz vrtića ističu da se sva vrata uredno elektronički zaključavaju i da se otvaraju pritiskom na tipku pri vrhu vrata. S obzirom na to da je dječak uspio pritisnuti tipku i domoći se “slobode”, ravnateljica vrtića Mirjana Čuljak zatražila je da se tipka za otvaranje vrata stavi na povišeni dio kako bi se izbjegle slične situacije.

Samoinicijativni odlazak djece iz vrtića nije izoliran slučaj, a u posljednjih godinu dana ovo je treći.

– Gradski ured za obrazovanje odmah je nakon informacija o događaju u Dječjem vrtiću En ten tini uputio povjerenstvo za nadzor kako bi se utvrdile činjenice i okolnosti. Inače, ravnateljica dječjeg vrtića izrekla je odgojiteljici mjeru upozorenja s mogućnošću otkazivanja radnog odnosa. Tijekom nadzornog postupka povjerenstvo Gradskog ureda za obrazovanje utvrdit će i eventualne propuste i odgovornost ravnateljice i drugih djelatnika vrtića te će, sukladno rezultatima nadzora, biti poduzeti daljnji koraci i izrečene eventualne daljnje mjere – odgovorio je Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje.

Podsjeća pritom da Ured kontinuirano upozorava ravnatelje gradskih dječjih vrtića na potrebu povećanja sigurnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama Grada Zagreba te obvezu revidiranja i nadopunjavanja Protokola o sigurnosti, piše Jutarnji.

https://www.zagreb.info/crna-kronika/zgrozila-ga-poruka-osumnjiceni-novinar-putem-facebooka-javio-se-i-mojem-djetetu-porucio-je-da-ju-zeli-uhapsiti/287155/


Komentari