Djeca borave u stanovima, kućama i uredima jer u vrtićima nema mjesta

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Prema Pedagoškom standardu predškolskog odgoja i naobrazbe za svako dijete jasličke i vrtićke dobi trebalo bi osigurati tri kvadrata po djetetu, odnosno pet po jednoj bebi, piše Večernji list.

S 440 djece u dva objekta, Dječji vrtić “Zrno” u Kozari boku ne udovoljava tim standardima pa je za njegove malce zasigurno dobra vijest što će do kraja godine imati još jedan područni objekt. Nalazit će se, kao i onaj prvi sagrađen 2000. godine, u Novom Petruševcu.

“U vrtiću bit će smještene dvije jasličke i jedna vrtićka skupina, a osim dnevnih boravaka za svaku od njih, objekt će sadržavati i višenamjensku dvoranu te priručnu kuhinju”, detalje o tom projektu vrijednom 4,5 milijuna kuna daju iz Grada.

Novi vrtić, pritom, neće biti smješten u zasebnom objektu, već u prizemlju tamošnje stambeno-poslovne zgrade. A nije taj vrtić jedini čija djeca nemaju vlastiti objekt pa za igru i učenje koriste stanove ili poslovne prostore.

Kako doznaje Večernji, Dječji vrtić “Poletarac” u Studentskom gradu u Dubravi nekoliko grupa ima u prizemlju stambene zgrade, područni objekt DV Radost u Ulici hrvatskog proljeća nalazi se iznad trgovine boja i lakova, a DV Ivane Brlić-Mažuranić, čije je sjedište u Cerskoj, neke od grupa drži u prizemlju obiteljske kuće.


No, pita li se Grad, nije manjak kapaciteta ni oskudica razlog što se DV “Zrno” proširuje na stambenu zgradu u Petruševcu. “U gradskim dječjim vrtićima ima 968 slobodnih upisnih mjesta”, kažu u Gradskom uredu za obrazovanje i dodaju da nove objekte grade tako da roditelji svoju djecu mogu voditi na čuvanje nedaleko od svog stana, a ne da putuju u susjedne četvrti.

Komentari

loading...
-->