Divne vijesti: U Zagrebačkom zoološkom na svijet je došao morski lavić!

Zoološki vrt grada Zagreba/Facebook

U Zoološkom vrtu grada Zagreba na svijet je jučer došao kalifornijski morski lavić – sedmi potomak tate Zaggyja i mame Edith.

Zoološki vrt grada Zagreba/Facebook

Dvadesetšestogodišnji morski lav, rođen u Njemačkoj, i njegova osam godina mlađa družica, rođena u Nizozemskoj, uživaju u zajedničkom životu u Hrvatskoj te tako od 2007. godine uspješno proširuju obitelj.

Prvorođenac se zove Simba, a nakon njega na svijet su stigli Kan, Abi, Pepe, Luce te mladunci rođeni prošle i ove godine. Prošlogodišnjem laviću još se ne zna spol, a o tome mu ovisi dodjela imena. Na isto će čekati i najmlađi član obitelji star svega jedan dan.

Mladunac je prava ljetna beba i uživa u zatvorenom dijelu nastambe, ali i uz bazen. Mama Edith na svijet ga je donijela nakon trudnoće duge 11 mjeseci, piše Index. Time je pokazala kako se svakom novom bebom roditeljska ljubav ne dijeli, već množi. Brzo je zaboravila porođajne boli te se mladuncu u potpunosti posvetila. Nježno ga je očistila i poticala na hranjenje. Sve to su diskretno promatrali djelatnici Zoološkog vrta i odahnuli kada je mladunče počelo sisati.

Najbolji je to pokazatelj da će s njime najvjerojatnije sve biti u redu. Zanimljiva je činjenica da je mlijeko morskih lavova izrazito bogato mliječnim mastima kako bi mlado moglo brzo rasti i napredovati, piše Index. Zahvaljujući upravo tome, mladunče pliva i roni već s dva mjeseca.


Novi zagrebački mladunac dugačak je oko 80 centimetara, a teži oko 7 kilograma. Njegovo je kućanstvo trenutano peteročlano. Živi s roditeljima, sestrom Luce i prošlogodišnjim mladunčetom. Starija braća rasula su mu se po svijetu – od Sjeverne Makedonije do Španjolske.

U prirodi kalifornijski morski lavovi nastanjuju zapadne obale Sjeverne Amerike, a tamo su im predatori velika bijela psina, plava psina te kitovi ubojice.

Mnogi ih ljudi zamjenjuju s tuljanima, međutim, tuljani su slabije prilagođeni životu u moru, ali se zato nešto bolje kreće po kopnu. Na jelovniku su im morske životinje.

 

Komentari

loading...
-->