Divne vijesti! Banka humanog mlijeka pri KBC-u Zagreb dobila je posebno opremljeno vozilo

autor Marin Ilej

Ured UNICEF-a za Hrvatsku uručio je Banci humanog mlijeka koja djeluje pri KBC-u Zagreb posebno opremljeno vozilo s hladnjačom koje je osigurao zahvaljujući podršci donatora. Vozilo vrijedno 207.000 kuna omogućit će širi i bolji pristup doniranom humanom mlijeku za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake na jedinicama intenzivne neonatalne skrbi.  

autor Marin Ilej

Svečanom uručenju nazočili su: doc.dr.sc. Mate Car, pomoćnik ministra zdravstva, doc. dr. sc. Branka Golubić Ćepulić, dr. med., specijalist transfuziolog, predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju u sklopu kojeg radi i Banka humanog mlijeka, prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb te Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj. 

Banka humanog mlijeka otvorena je u studenom prošle godine, kao rezultat suradnje Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, a na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja. Važan je to korak u brizi za prijevremeno rođenu djecu i teško bolesnu novorođenčad jer im osigurava donirano humano mlijeko koje je za njih i hrana i lijek jer im doslovno može spasiti život. 

„U prvih nekoliko mjeseci rada Banka je uspješno krenula s prikupljanjem i distribucijom mlijeka, no taj je proces naprasno prekinut zbog pandemije bolesti COVID-19. Tijekom potresa u Zagrebu odigrala je ključnu ulogu u podršci bebama koje su preseljene u KB Dubrava. Najugroženija novorođenčad tako je primila čak 100 litara doniranog humanog mlijeka sve dok majke nisu opet mogle donositi vlastito mlijeko, što je iznimno važno za njihovo zdravlje i razvoj“, izjavio je doc.dr.sc. Mate Car, pomoćnik ministra zdravstva.

Banka humanog mlijeka ne pripada KBC-u Zagreb. Ona pripada svim stanovnicima Republike Hrvatske i veselim se da ćemo u najskorije vrijeme moći dati donirano humano mlijeka svima onima kojima je najpotrebnije – prijevremeno rođenoj djeci i onoj jako bolesnoj. Ovo je divan primjer kako svi zajedno možemo puno učiniti i zato hvala UNICEF-u i Ministarstvu zdravstva, bez njih to sigurno ne bi bilo moguće“, izjavio je prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb.

Posebno opremljeno vozilo koristit će se za prikupljanje i distribuciju doniranog humanog mlijeka, tijekom ove, još uvijek inicijalne faze, na širem zagrebačkom području jer je iznimno važno uspostaviti potpuno funkcioniranje Banke za najveće jedinice Intenzivne neonatalne skrbi u Zagrebu u koje dolaze i kritično ugrožena prijevremeno rođena djeca iz svih krajeve Hrvatske, s planovima za skoro širenje. 

autor Marin Ilej

„Ovo vozilo je jedno u nizu UNICEF-ovih donacija za Banku humanog mlijeka i od izuzetne je važnosti jer mlijeko mora biti transportirano u kontroliranim uvjetima, što će ono omogućiti. Žene koje su donirale svoje mlijeko pomogle su novorođenčadi tijekom epidemije COVID-19 i nakon potresa. Ovu priliku koristim da zahvalim svim našim darivateljicama. No, sada smo u situaciji da mlijeka nemamo dovoljno i pozivam sve žene koje mogu i žele donirati mlijeko da se jave u Banku humanog mlijeka i tako pomognu u brizi za najranjiviju djecu“,  doc. dr. sc. Branka Golubić Ćepulić, dr. med., specijalist transfuziolog, predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju

Potrebe za doniranim humanim mlijekom kontinuirano su velike jer se u Hrvatskoj svake godine prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu zdravstvenu skrb kako bi preživjelo. Kada prijevremeno rođenim djevojčicama i dječacima nije dostupno mlijeko vlastite majke, najbolji je izbor donirano humano mlijeko. 

„UNICEF je podržavao projekt Banke humanog mlijeka od samog početka i izuzetno me raduje što smo danas uručili ovo posebno opremljeno vozilo koje će dodatno utjecati na širenje pristupa doniranom humanom mlijeku za najranjivije djevojčice i dječake u Hrvatskoj kojima ono doslovno može spasiti život. Sve ovo ne bi bilo moguće bez kontinuirane snažne podrške naših donatora i Čuvara djetinjstva i na tome im od srca zahvaljujem“, istaknula je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Podsjetila je i kako je premijerno izdanje UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza u 2017. godini bilo posvećeno upravo prikupljanju sredstava za otvaranje Banke humanog mlijeka, dok će ovogodišnje, virtualno biti usmjereno podršci djeci s teškoćama u razvoju i razvojnim rizicima.

Uspješan početak prikupljanja doniranog humanog mlijeka prekinula je pandemija koronavirusa, no prikupljanje i distribucija se sad nastavlja pa osoblje Banke humanog mlijeka poziva sve žene koje mogu i žele donirati mlijeko da se jave na e-mail adresu [email protected] ili broj telefona 01 4604 715, a više informacija može se naći na www.kbc-zagreb.hr/banka-humanog-mlijeka


Komentari