DIVNA GESTA: Poslali podršku djeci oboljeloj od malignih bolesti, kao i njihovim obiteljima

Foto: Profimedia/Ilustracija

Inicijativa „Zastupnici u borbi protiv raka“ uputila je u ponedjeljak, u povodu Dana djeteta oboljelog od maligne bolesti, podršku svim malim bolesnicima i njihovim obiteljima u nastojanjima ozdravljenja i borbi s bolešću.

„Djeca su najvažniji i najranjiviji članovi našeg društva, a pogotovo djeca oboljela od malignih bolesti. U bitci protiv opake bolesti, trudimo se ovoj djeci pružiti ljubav i pažnju, a roditeljima potporu. Pružanje odgovarajuće skrbi treba biti jedan od prioriteta svakog društva, osobito danas kada statistike pokazuju trend povećanja oboljelih“, poručila je predsjednica Inicijative Renata Sabljar-Dračevac.

U Hrvatskoj, navela je, svaki drugi dan jedno dijete oboli od maligne bolesti, onkološke bolesti teške su za svaku obitelj, pogotovo za mlade obitelji, rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina, kako kod nas, tako i u svijetu.

„Pretpostavlja se da više od 70 posto djece može ozdraviti u slučaju pravovremenog i adekvatnog liječenja. Međutim, u svijetu samo svako peto dijete ima pristup modernom liječenju“, ističe Sabljar-Dračevac, koja je i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

Kako bi se bolest prevenirala, rano otkrila, pravovremeno liječila te na odgovarajući način pružila zdravstvena njega i rehabilitacija, od velike je važnosti dobro razvijena onkološka mreža.

Važna suradnja medicinskog tima i roditelja oboljele djece

Liječenje djece oboljele od malignih bolesti mora uključivati kompletan interdisciplinarni tim stručnjaka, a treba se sastojati od primjenjivanja operacije, kemoterapije ili radioterapije do psihosocijalne podrške djeci i obiteljima. Suradnja medicinskog tima u bolnici i roditelja oboljele djece smatra se važnom komponentom koja doprinosi uspješnom liječenju, poručuju „Zastupnici u borbi protiv raka“.

Najavljuju kako će otvarati teme i okupljati stručnjake koji se bave malignim bolestima u djece, ali i predstavnike udruga pacijenata i roditelja. „To je neophodno kako bi se u cjelokupnoj javnosti povećala svijest i osjetljivost na probleme djece oboljele od malignih bolesti i članova njihovih obitelji te im se i na taj način pružila svesrdna pomoć i podrška“, zaključuje Sabljar-Dračevac.

Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti obilježava se 15. veljače na inicijativu organizacije Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCCPO).

Odlukom Hrvatskoga sabora od 2006. i u Hrvatskoj se istoga dana obilježava Nacionalni dan. „Međunarodni simbol borbe protiv raka kod djece je zlatna vrpca kojom se ukazuje na dragocjenost dječjeg života i podsjeća na male heroje koji se svakodnevno bore protiv zloćudnih bolesti, pojašnjava Sabljar-Dračevac pozivajući sve građane da se nošenjem zlatne vrpce uključe u obilježavanje tog dana.


Komentari