Divna gesta Komore: Građevinari će vam besplatno procjeniti stanje zgrade

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Hrvatska komora inženjera građevinarstva (HKGI) izvijestila je u utorak stanovnike Zagreba da članovi Komore, inženjeri građevinarstva, besplatno preliminarno procjenjuju stanje stambenih zgrada, u organizaciji zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

“Komora je morala reagirati jer je dobila s terena obavijest o sramotnom ponašanju nekoliko pojedinaca koji su pokušavali naplatiti uplašenim građanima ove preglede oštećenih domova”, ističe se u priopćenju HKIG-a.

Svi članovi Hrvatske komore inženjera građevinarstva pozvani su da se dobrovoljno jave za pomoć, što su mnogi učinili i pružaju nesebičnu pomoć u ovim teškim uvjetima rada na terenu. Članovi Komore na teren izlaze besplatno i organizirano preko Ureda za upravljanje hitnim situacijama i obvezno imaju traku s oznakom civilne zaštite, dodaju iz HKIG-a.
Iz Komore najstrože osuđuje postupke pojedinaca koji su pokušali naplatiti procjene stanja zgrada nakon potresa koji je u nedjelju pogodio Zagreb.

Pozivaju građane Zagreba da Komori, ako imaju, dostave podatke o identitetu takvih pojedinaca, kako bi Komora mogla poduzeti odgovarajuće mjere.

Informacije o tome građani mogu poslati na mail [email protected].

Komora inženjera građevinarstva podsjeća da se hitno pregledavaju i ocjenjuju nosivost i uporabljivost zgrada, kao nosivih cjelina; odnosno provode se preliminarne procjene zgrada, a ne rade se pojedinačne procjene stambenih jedinica (stanova) ili poslovnih jedinica.

Ovaj prvi pregled je hitan radi zaštite građana čiji domovi su pretrpjeli oštećenja opasna po život.

“Tek nakon ovih prvih pregleda očekujemo da će se organizirati detaljni pregledi sa snimkom postojećeg stanja i izradom projekta sanacije za svaku pojedinu građevinu”, navode iz HGKI-a.


Komentari