DIVLJE SVINJE U ZAGREBU Brojni su imali bliski susret s njima! Iz Gradskog ureda objašnjavaju zašto je to tako i koje mjere provode

Screenshot

Ovoga tjedna izvijestili smo o brojnim dojavama Zagrepčana koji tvrde da su imali bliski susret s divljim svinjama u metropoli. Podsjetimo, do navedenih informacija došli smo putem fotoankete koja je postavljena na Facebook profilu portala Zagreb.info. Najčešći odgovor bio je Sljeme, no čini se da ove životinje nisu rijetkost i u drugim kvartovima poput Sesveta, Jankomira, Vrapča i dr.

Divlje svinje na Savskom nasipu

Sve je počelo kada nas je čitatelj obavijestio da je, za vrijeme trčanja, imao bliski susret s tri divlje svinje na Savskom nasipu kod nedovršene bolnice u Blatu. Sudeći po brojnim komentarima, čini se da je situacija puno ozbiljnija.

Što gradska vlast čini po tom pitanju i trebamo li se zabrinuti ako vidimo divlju svinju za vrijeme rekreacije, otkrili su nam iz Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje. Na samom početku, objasnili su nam kako je moguće da se ova životinja nađe kod Savskog nasipa.

“Divlja svinja je naša izvorna divljač koja je rasprostranjena na cijeloj površini Republike Hrvatske kao i na pojedinim otocima. Vrlo je prilagodljiva promjenama u okolini, pa dolazi i uz ljudska obitavališta. Tako je najzastupljenija na područjima koja obiluju hranom. Isto tako voli močvarna i vlažna područja u blizini rijeka i jezera pogotovo ako se u okolini uzgajaju poljoprivredne kulture. Zbog velike važnosti kontinuirane prehrane ulazi u gusto naseljena područja bez obzira što su joj ona rubna područja staništa kao što je to primjer na lokaciji za koju ste spomenuli viđenje divlje svinje”, pojašnjavaju iz gradskog ureda.

Iz Gradskog ureda tvrde da provode razne mjere

Ustvrdili su da je zbog toga donesen Program zaštite divljači i niz drugih mjera.

“Na području urbanog dijela Grada Zagreba ustanovljen i donesen lovnogospodarski plan naziva Program zaštite divljači te se on uspješno provodi s ciljem održavanja brojnog stanja divljači kao i brojnih drugih mjera. Budući da se navedena vrsta svrstava na popis divljači sukladno Članku 9. Zakona o lovstvu i njome se gospodari sukladno određenom lovnogospodarskom planu te važećim propisima iz područja lovstva u cilju suzbijanja prekomjernog brojnog stanja poštujući pritom biološke kapacitete propisane Programom.

Isto tako kroz provedbu Programa zaštite divljači za Grad Zagreb provodi se zbrinjavanje ranjenih, bolesnih, unesrećenih divljih životinja koje se smještaju u Prihvatilište i Opravilište Ustanove Zoološki vrt te se puštaju u prirodu nakon oporavka dok zdrave životinje normalno žive ili se povremeno viđaju u svakoj urbanoj sredini”, kažu iz Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje.

Travnjaci i šikare-omiljene lokacije za zvijeri

Tvrde da je Savski nasip idealna lokacija za divlje svinje zbog uvjeta i da zbog blizine lovišta nije čudno ako ih prolaznici vide.

“Lokacija na kojoj su uočene divlje svinje obiluje velikim brojem neodržavanih i obraslih površina koje su ispresijecane poljima odnosno zasijanim poljoprivrednim kulturama a tome pridonosi i blizina rijeke Save i nekoliko jezera koje predstavljaju idealno okruženje za obitavanje spomenute vrste divljači. Valja spomenuti da je navedena lokacija u neposrednoj blizini županijskog otvorenog lovišta pa samim time i nije čudno viđenje divlje svinje”, objašnjavaju.

Iz Gradskog ureda za gospodarstvo ističu da pojavi divljih svinja u blizini naselja doprinose travnjaci, šikare i neodržavana zemljišta. Obično su uočene u potrazi za hranom, dodaju.

“Isto tako vrlo bitan čimbenik je i svakodnevno širenje površine grada i zadiranje u prirodna staništa što značajno utječe na njihovo funkcioniranje a posljedično tome i učestalije viđanje divljači”, zaključak je gradskog ureda.

Građanima poručuju da se za sva pitanja po pitanju provedbe Programa zaštite divljači, informacije o biologiji i životnim navikama pojedine vrste divljači kao i viđenju divljači građani jave na mail adresu [email protected] ili na broj 091 6045 506.


Komentari