DIVLJAJU CIJENE VOĆA I POVRĆA: Kupci i proizvođači u jako teškoj situaciji

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

U posljednje vrijeme javnost je s pravom zabrinuta zbog naglog porasta cijena na zagrebačkim tržnicama koje su za običnog čovjeka i dalje jedan od osnovnih dobavljača živežnih namirnica.

Iako su cijene voća i povrća u supermarketima u pravilu niže, velik broj građana i dalje se odlučuje za kupnju proizvoda zagrebačkih kumica, smatrajući ih zdravijima i prirodnijima.

No, teški vremenski uvjeti koji su zadnjih tjedana pogodili Hrvatsku odgovorni su za uništenje velikog dijela namirnica uzgojenih u hrvatskim staklenicima i poljima. Posljedice takvog stanja nažalost će najviše osjetiti upravo vjerni posjetitelji gradskih tržnica.

Iako se može uočiti porast cijena voća i povrća i u zagrebačkim samoposlugama, tržničke cijene uvećale su se čak i do 150 posto, što opravdano zabrinjava građane nižeg budžeta. Da situacija bude i gora, predviđa se skori nastavak oštre zime u Hrvatskoj, te bi urod voća i povrća mogli biti i dodatno smanjen.

Osim po cijenama, poljoprivredna se kriza osjeća i u raznolikosti ponude. Ono što je od nje preostalo, više nije za svačiji džep.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Tako ćete kilogram salate kristalke ili puterice u prosjeku platiti čak 30-ak kuna, a u nekim se kvartovskim dućanima njihova cijena doseže i nevjerojatnih 50 kuna! Kilogram poriluka ovih je dana 25 kuna, patlidžan je 40 kuna, komad cvjetače nešto teži od pola kile košta 17 kuna, brokula 18 kuna, tikvice 45 kuna, upakirani špinat 15 kuna…[/box]

Za usporedbu, lani se u zimskom periodu u Zagrebu kilogram blitve ili cvjetače moglo kupiti za 15-ak kuna, kao i salatu. Cijena špinata kretala se od 20 do 25 kuna.

Rekordni gubici

Miodrag Kiridžija iz Udruge mandarina ističe da su zabilježeni i rekordni gubici u proizvodnji hrvatskih mandarina te voća općenito, no i njemu i najvećem regionalnom otkupljivaču voća i povrća, AgroFructusu, teško je napraviti pravu procjenu trenutne štete. U AgroFructusu ističu kako su osjetili trideset postotni manjak u domaćoj proizvodnji, no nadaju se da će se cijene ujednačiti kompenzacijom manjka iz uvoza.

“To vam je zakon ponude i potražnje! Kome se ne sviđa, ima zimnicu”, komentirao je za Večernji zagrebački povrćar Stjepan Horvat kojemu je led potukao oko 4,5 tona blitve i nanio mu štetu od oko 10.000 eura, a stradao mu je urod i u tri od pet plastenika. S obzirom na okolnosti, nije pretjerano teško shvatiti njegov stav. Navodi i kako sada proizvođačima jedino preostaje čekati da zima popusti kako bi mogli započeti s proljetnom sjetvom. Također ističe i kako je planirana cijena blitve ove zime bila oko 6 kuna, a danas se u veleprodaji mora prodavati po 25 kuna. No, ni to nije sve, jer Horvat napominje i kako se varaju svi koji misle da trenutno kupuju svježu cvjetaču, tikvicu i ostalo povrće, već je većina te robe dulje vrijeme odležala u hladnjačama.

Kako će prosječni Zagrepčani i Zagrepčanke s ovakvim cijenama izdurati do proljeća ostaje otvoreno pitanje. Svi se zajedno jedino možemo nadati što obilnijem urodu kada napokon stigne proljeće.

>>> HLADNO JUTRO NA DOLCU: ‘Ljudi su se istrošili za blagdane, sad nam jako slabo ide’


Komentari