DIREKTNA KOMUNIKACIJA S LIJEČNIKOM BESPLATNA ZA 300.000 DIJABETIČARA

U Hrvatskoj je registrirano više od 300.000 oboljelih od dijabetesa, a pretpostavlja se da se ta brojka kreće između 450.000 i 500.000, s obzirom na to kako mnogi oboljeli ne znaju da boluju od šećerne bolesti. Kako bi potaknuli edukaciju bolesnika, olakšali kontrolu tijeka bolesti i podigli svijest o mogućnosti prevencije, Udruga E-Medikus predstavila je platformu Dijabetesnet, pouzdani edukativni kanal. Platforma također pruža mogućnost povezivanja glukometra s računalom i kreiranje elektronskog dnevnika samokontrole. Na taj se način osigurava komunikacija liječnika i pacijenta „na daljinu“.

Projekt su predstavili prof.dr.sc. Milan Vrkljan, predstojnik Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KBC-a Sestre Milosrdnice i predstojnik Hrvatskog endokrinološkog društva, doc.dr.sc. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac te Zoran Milas, predsjednik udruge E-Medikus.

 

„S obzirom na porast broja oboljelih od dijabetesa te sve veći broj mladih koji se bore s ovom bolešću te prekomjernom težinom, željeli smo osigurati kvalitetnu aplikaciju koja će ih educirati te pomoći u kontroli zdravih navika. Cilj projekta bio je i razvoj telemedicinskog rješenja koje će olakšati i ubrzati komunikaciju između pacijenta i liječnika. Umjesto da pacijenti čekaju mjesecima na konzultacije s liječnikom, vrijeme je da iskoriste blagodati moderne tehnologije i olakšaju proces liječenja. “ – izjavio je Zoran Milas, pokretač projekta Dijabetesnet.

 

Iza Dijabetesneta stoje partneri: Hrvatsko društvo za dijabetes i bolesti metabolizma HLZ-a, Hrvatsko endokrinološko društvo HLZ-a, KB Merkur, Sveučilišna klinika Vuk Vrhovac, KBC Sestre Milosrdnice i E-medikus – Udruga za edukaciju u zdravstvu.

 

„U Republici Hrvatskoj dostupni su svi lijekovi i tehnologije potrebne za liječenje dijabetesa koje su prisutne i u svijetu. No dijabetolozi i obiteljski liječnici teško mogu kvalitetno liječiti pacijente ukoliko oni ne poduzmu korake u brizi za svoje zdravlje. Platformom Dijabetesnet nastojimo povećati edukaciju bolesnika, njihovih obitelji te tako utjecati na bolje ishode liječenja.“ – zaključio je doc.dr.sc. Dario Rahelić.

 

Dijabetesnet je internetska platforma koja se sastoji od edukativnog dijela – videa i članaka koji se odnose na uzorke, posljedice, načine prevencije i liječenje šećerne bolesti i njenih komplikacija; kuharice, motivacijskih članaka te telemedicinskog dijela za koji se korisnici moraju registrirati kako bi stvorili elektronski dnevnik samokontrole te stupili u kontakt s liječnikom. Više saznajte na www.dijabetes.net.


Komentari