Diljem Zagreba od sutra će se vijoriti zastave Hoda za život! Organizatori zadovoljni: ‘Tako stvaramo optimizam u našem gradu’

Andreja Duvančić. Luka Holjevac, Kristina Kolovrat (Foto: Hod za život)

U ovu subotu, 14. svibnja, održava se sedmi po redu Hod za život u Zagrebu. Okupljanje počinje u 11 sati kod HNK, na Trgu Republike Hrvatski, pod geslom Život je zakon!. Na današnjoj press konferenciji iz organizacijskog tima otkrili su da će u cijelom procesu sudjelovati nekoliko stotina volontera.

„Četiri medicinska fakulteta u RH su na pitanje Ustavnog suda kad započinje ljudski život odgovorila – začećem. Svaka žena ima pravo na točne informacije o razvoju svog djeteta i posljedicama pobačaja. Djetetovo srce kuca već 18. dan od začeća, do 8. tjedna svi su tjelesni organi formirani, s 10 tjedana dijete ima isti onaj otisak prsta koji će ga tijekom cijeloga života nepogrešivo razlikovati od preostalih 7 milijardi ljudi na Zemlji. S 12 tjedna dijete se smiješi, od najranije dobi nerođeno dijete osjeća bol“, istaknula je studentica Kristina Kolovrat, članica organizacijskog tima Hoda za život Zagreb.

Zahvalili se liječnicima koji se koriste prizivom savjesti

Luka Holjevac, ekonomist i poduzetnik zahvalio je svim liječnicima, medicinskim sestrama i farmaceutima koji se koriste prizivom savjesti da bi, kako tvrdi, zaštitili oba pacijenta o kojima su dužni brinuti se – i majku i nerođeno dijete.

„Priziv savjesti ili prigovor savjesti odluka je pojedinca da odbije izvršiti neku obvezu koju mu nameće pravni sustav. Pravo na priziv savjesti proizlazi iz slobode savjesti, koja je zajamčena člankom 18. Opće deklaracije o pravima čovjeka i Ustavom Republike Hrvatske“, naglasio je Holjevac.

Hod za život (Foto: Press)

Pro life autobus, govor liječnika, trudnice

Andreja Duvančić, članica Nacionalne koordinacije Hoda za život Hrvatska i organizacijskog tima za Zagreb, najavila je da će se zastave Hoda za život sutra zavijoriti na 60-ak jarbola u Zagrebu i tijekom cijelog sljedećeg tjedna. Poručila je da će povorka života hodati od HNK kroz Frankopansku, Ilicom do Trga bana Josipa Jelčića, zatim Praškom ulicom do Zrinjevca.

Najavila je i pro life autobus, govor liječnika na Zrinjevcu  koji se koristi prizivom savjesti i  majke koja je u 6. mjesecu trudnoće doznala da je njezino nerođeno dijete teško bolesno.

„Hod za život zalaže se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji. Prošlu smo subotu hodali u Varaždinu i Vinkovcima, zatim u Slavonskom Brodu, ove subote hodat će se u Zagrebu, a svake iduće subote u svibnju i dvije subote u lipnju hodat će se u Splitu, Imotskom, Zadru, Pločama, Sisku, Osijeku i Rijeci, dakle ukupno 11 gradova Lijepe Naše.

Svi mi hodamo potaknuti ljubavlju prema nerođenom djetetu i njegovoj majci, okupljeni oko znanstvene činjenice da čovjekov život započinje začećem“, naglasila je Andreja Duvančić koja je i sama trudnica.

‘Trudnice i majke male djece su najdiskriminiranija skupina u Hrvatskoj’

„Mi koji živimo u demokraciji suodgovorni smo za zakone i za odnos društva prema najranjivijima, prema bolesnima. Neprihvatljivo nam je da se bolesne i slabe u našem društvu označava kao manje vrijedne. Trudnice i majke male djece su najdiskriminiranija skupina u Hrvatskoj kad se govori o radnim pravima“, podsjetila je Duvančić.

„Veselimo se ovogodišnjem Hodu za život, jer će gradom Zagrebom u ozračju radosti i veselja hodati djeca, mladi, obitelji, naši djedovi i bake da bi poslali jasnu poruku da nam je svaki život važan! I da život svakog čovjeka trebamo štitit od početka, do kraja, od začeća do prirodne smrti. Tako stvaramo optimizam u našem gradu, u svakom gradu, potičemo aktualnu vlast da ulaže u mlade, u obitelji, u obrazovanje i radna mjesta, da omogući majkama fleksibilnije radno vrijeme, a svim ljudima koji žele imati djecu/obitelj da to mogu imati uz konkretne društvene i ekonomske poticaje“, zaključila je Andreja Duvančić na današnjoj press konferenciji.

Komentari