Dijana Zadravec ne odustaje, u Saboru pokazala dokaze o korupciji: ‘Prijavila sam Zovaka DORH-u’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jedna od najaktualnijih tema u utorak je sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Na sjednici je organizirano javno saslušanje smijenjene predstojnice Zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice Dijane Zadravec vezano uz prijavu o nepravilnostima u radu bolnice.

Zadravec je smijenjena s mjesta šefice Zavoda za radiologiju, a neki dan je dobila i opomenu pred otkaz. Na sjednici je sudjelovala putem videoveze.

Inače, Zadravec je smijenjena s mjesta šefice Zavoda za radiologiju, a neki dan je dobila i opomenu pred otkaz.

“Objavila sam više od 50 znanstvenih radova, mentor sam brojnim liječnicima. Krenula bih s juučerašnjim danom kada sam saznala da sam dobila opomenu pred otkaz dok sam na bolovanju. Ugledu bolnice šteti korupcija i oni koji ju zataškavaju”, započela je Zadravec.

“Dobila sam prijetnje da ću, ako nastupim, dobiti izvanredni otkaz”, nastavila je. .

“Vratila bi se u 2016. jer javnost nije upoznata s mojom borbom protiv korupcije. 2016. postala sam zamjenica ravnatelja, otkrila sam krađu novca iz KBC-a preko lažnih prekovremenih, na temelju lažnih i krivotvorenih dokumenata., prijavila sam Zovaku. On je rekao to svi rade. Prijavila sam Ministarstvu zdravstva. Moja borba protiv korupcije traje 5 godina, od tada traje moj progon i zlostavljanje. Na temelju krivotvorenih dokumenata krao se novac poreznih obveznika, sve sam to prijavila. Moja borba je počela prije 5 godina, a ne prije godinu dana. Ravnatelj Zovak sve je zataškao, kad sam to saznala sve sam prijavila DORH-u i gospodinu Dulibiću. Krajem 2019. lažno sam optužena od strane gospođe Primorac, koja je namještala natječaje.Ona je namještala natječaj za tvrtku Europlantažu. O tom sukobu interesa obavijestila Zovaka i Dulibića”, rekla je.

“Kroz montirani proces Zovak je htio moju smjenu preko UV, radničkog vijeća. U samom početku mandata, Zovak me zaobilazio za poslove u mojoj nadležnosti. Dulibić je 4 mjeseca zavlačio sa sazivanjem sjednice UV. Na temelju lažnih prijava Mije Primorac on me pokušao smijeniti. Primorac sada vodi europske projekte, zamislite. Prijavila sam Zovaka DORH-u”, nastavila je.

“Sada dolazimo do 2020. godine. Prijavila sam odgovorne osobe za zloupotrebu položaja i ovlasti u KBC Sestre Milosrdnice. Prijavila sam liječnike za krivotvorenje isprava. Objasnit ću vam sada kako se izvlačio novac u privatne džepove liječnika”, nastavlja Zadravec.

“Na Zavodu za radiologiju slučajno otkrila da se dugi niz godina dogovaraju 2 procesa, prvi proces je skrivala cijela uprava od mene, na radiologiji se rade neurointervencijski zahvati koje rade radiolozi, tako se liječe aneurizme, moždani udari. Te kriminalne radnje otkrila kad sam ušla u angio salu gdje rade te zahvate, na stolu vidjela za potpis predstojnice stajao potpis Kalouseka, otkrila sam da postaji paralelni financijski proces.

Vidjela sam dokumente na kojima se na mjestu gdje se treba nalaziti moj potpis nalazi potpis doktora Kalouseka. Kad bi se napravio zahvat, ispunjavali bi se obrasci, to su radili Kalousek i Čulo. Takvo djelo zove se krivotvorenje isprave. Takve krivotvorene obrasce slali su u faktornu službu, koja je na temelju samo njihovog potpisa izrađivala račun prema HZZO-u. Potom bi opet služba slala njima na potpis. Nitko te račune nije provjeravao, nego samo jedan od ove dvojice liječnika”, tvrdi Zadravec i dodaje da ima dokumentaciju o tome koju pokazuje.

“Drugi proces za koji sam saznala je bilo slanje ponuda za utrošeni materijal na prezime svakog pacijenta. Ponude bih ja slala Zovaku, on bi ih odobravao i po njima bi se plaćalo dobavljačima. Imam više stotina takvih ponuda doktora Kalouseka. Te su ponude trebale biti od dobavljača koji su trebali biti na javnom natječaju. Zadnji natječaj za nabavu materijala proveden je 2019. godine. Cijele 2020. posluje KBC s istim dobavljačima bez javnog natječaja. To je neovlašteno poslovanje. Kad sam otkrila da se ovo događa, zatražila sam sve račune kao Predstojnica. Isprva mi ih nisu htjeli dati. No, kada sam mailom počela upozoravati sve službe, dobila sam sve fakture”, kaže Zadravec.

“Kroz cijelu 2019. i 2020. liječnici Kalousek i Čulo potpisivali su sve fakture prema HZZO-u. Suma koju su potpisali bila je za Čulu preko 4 milijuna kuna”, nastavlja.

Dijana Zadravec izjavila je da su dr. Kalousek i dr. Čulo potpisivali obrasce o potrošnji materijala umjesto nje.

“Kod jedne pacijentice vide se 9 bar kodova u iznosu od preko 8000 kuna. Te obrasce je Kalousek potpisivao na mjestu predviđenom za mjesto predstojnice. Na dokumentu se vidi da meni Kalousek šalje ponude za pacijenta, ja bih to proslijedila ravnatelju. Na dokumentu je tekst da se odobri nabava materijala koji je utrošen za liječenje pacijentice. Ono što se vidi je da se izradio račun prema HZZO-u na temelju falsicificiranog dokumenta. Umjesto 77.962 kune, platilo se 96.000 kuna.

Komentari