Dijana Zadravec dobila opomenu pred otkaz: ‘Netočno i zlonamjerno prikazuje stanje u Zavodu za radiologiju’

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Inspekcije Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, zbog kompleksnosti situacije u KBC Sestre milosrdnice, i dalje temeljito ‘češljaju’ rad i poslovanje. Dr. Dijani Zadravec u pripremi upozorenje na obveze iz radnog odnosa uz mogućnost otkaza ugovora o radu.

U Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice Zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva, te kontrola i nadzor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje gotovo tri tjedna detaljno ispituju eventualne nezakonitosti u radu i poslovanju te najstarije zagrebačke bolnice i po veličini drugog kliničkog bolničkog centra u Hrvatskoj.

Utvrđene su manje nepravilnosti i odstupanja

Po naputku ministra zdravstva izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša inspekcije temeljito prolaze svaki segment dosadašnjeg poslovanja, s posebnim naglaskom na utvrđivanje eventualnih propusta u zdravstvenom radu i mogućim zloupotrebama u korištenju bolničkih kapaciteta i sredstava u privatne svrhe, kako je na to u javnim istupima višekratno ukazivala bivša predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i interventnu radiologiju prof. Dijana Zadravec.

Prema dosadašnjim saznanjima, utvrđene su manje nepravilnosti i odstupanja od internih procedura koje će na traženje inspekcija uprava bolnice otkloniti te se nastavljaju daljnja ispitivanja inspekcija na temelju ukazanih nepravilnosti od strane prof. Dijane Zadravec. U tijeku je i proračunski nadzor pa se očekuje da će uskoro stručnjaci Ministarstva financija obaviti kontrolu trošenja sredstava hrvatskih poreznih obveznika.

Inspekcijama smo stavili na uvid svu dokumentaciju, pružili im sve informacije koje su bile zatražene

„Rukovodstvu bolnice kao i svim zaposlenicima stalo je da se utvrdi prava istina o dosadašnjem poslovanju, jer predugo traju objede na račun naše zdravstvene ustanove i pojedinih njenih zaposlenika. Inspekcijama smo stavili na uvid svu dokumentaciju, pružili im sve informacije koje su bile zatražene. Šteta što to nije učinila i doktorica Zadravec koja je imala prigodu dokazima potkrijepiti navode iz svojih javnih istupa“, kaže v.d. ravnatelja KBC Sestre milosrdnice prof. dr. Zoran Vatavuk i napominje da uskraćivanje inspektorima uvid u dokumentaciju nije spriječilo smijenjenu predstojnicu Zavoda za radiologiju, koja je na bolovanju te se natječe za ravnateljicu bolnice, da i dalje u više navrata u medijima ponavlja optužbe i objede za nezakonitosti u radu KBC Sestre milosrdnice i nekih od liječnika i zaposlenika u bolnici.

Zadravec dobila upozorenje na obveze iz radnog odnosa uz mogućnost otkaza ugovora o radu

„Prof. Zadravec jako dobro zna da se svojim postupcima ogriješila o naša bolnička pravila. Unatoč ranijim upozorenjima i njenim obećanjima da će se suzdržavati od javnog blaćenja ustanove u kojoj radi i daljnjeg iznošenja ničim dokazanih objeda na račun svojih kolegica i kolega, dr. Zadravec u više navrata u posljednje vrijeme u medijskim istupima ponavlja optužbe za nezakonitosti o kojima, bez obzira na njene prijave u nekoliko posljednjih godina, nema pokrenutih aktivnosti nadležnih državnih tijela niti sudskih postupaka ili presuda. Zbog toga sam joj, da zaštitim interese KBC-a Sestre milosrdnice i njenih zaposlenika, te osiguram mir i uvjete za pružanje usluga našim pacijentima, izrekao upozorenje na obveze iz radnog odnosa uz mogućnost otkaza ugovora o radu“, kaže v.d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice prof. dr. Zoran Vatavuk ističući pri tome da se prema članku 87. stavak 3. Pravilnika o radu propisuje da radnik koji se o određenom medicinskom stručnom pitanju KBC-a direktno obraća trećima izvan KBC-a, a iznosi netočne podatke i svojim nastupom može prouzročiti štetu Bolnici, odnosno povrijediti ugled KBC-a, čini osobito tešku povredu radne obveze.

U Etičkom kodeksu je navedeno da KBC Sestre milosrdnice podupire javno istupanje svojih djelatnika za dobrobit zajednice, međutim prilikom izražavanja svojih osobnih stajališta koja su vezana za obavljanje djelatnosti KBC-a, radnici su dužni pribaviti pisano odobrenje ravnatelja iz kojeg je razvidno da je isti suglasan s naslovom teme izlaganja, mediju u kojem će se izlagati, te u kojem dijelu izlaganja i načina se upotrebljava naziv KBC Sestre milosrdnice.

U kliniku su se vratili djelatnici koji su otišli zbog Zadravec

„Bivša ravnateljica Zavoda za radiologiju u svojim medijskim istupima posebno netočno i zlonamjerno prikazuje stanje u Zavodu za radiologiju lošijim nego u vrijeme kada je ona upravljanja njime“, kaže Vatavuk i naglašava da je slika stanja upravo suprotna. U ustanovu su se vratili neki djelatnici koji su ranije otišli zbog narušenih odnosa s dr. Zadravec, a organizacija rada, broj pregleda i pruženih usluga pacijentima, te posebno radno ozračje kako u Vinogradskoj, tako i u Klinici za tumore dokazuju da je njenom smjenom otklonjen i glavni uzrok svih nesporazuma.

Prošlog tjedna istekao je 15-dnevni rok za podnošenje prijava kandidata za izbor novog ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice u narednom četverogodišnjem razdoblju. U sljedećih mjesec dana Upravno vijeće bolnice, u čijoj je to nadležnosti, trebalo bi donijeti odluku o tome tko će u budućnosti biti na čelu KBC-a Sestre milosrdnice.


Komentari