Dijabetičari, HZZO je promijenio naputak o dostupnosti novog dijabetičkog pomagala

Zahvaljujući senzorima, dijabetičari rjeđe provjeravaju glukozu u krvi iz prsta (Foto: Pixabay)

Zagrebačko dijabetičko društvo (ZDD) izvijestilo je da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), uoči dolaska senzora za kontinuirano mjerenje glukoze na listu pomagala, na svojim stranicama objavio naputak kojim potpuno mijenja dostupnost moderne tehnologije za osiguranike iznad 18 godina.

“Kako bi osiguranicima onemogućio pristup dotičnoj tehnologiji, primijenjena je indikacija ‘hospitalni uvjeti’ na potpuno neprimjeren način i protivno mišljenju struke.  HZZO sada traži da osobe s dijabetesom budu hospitalizirane, odnosno da leže u bolničkim ustanovama kako bi im se (u bolnici!) utvrdilo da povremeno imaju hipoglikemiju. Hipoglikemija, opasno stanje niskog šećera u krvi, prosječno se dijabetičarima tip 1 događa nekoliko puta tjedno”, navodi u priopćenju predsjednica društva Manja Prašek.

Ističe kako dijabetičari mjere šećer u krvi minimalno 5 puta dnevno aparatićem koji pak “pamti” minimalno posljednjih 300 mjerenja te svaki liječnik, u bolnici ili izvan nje, uvidom u aparatić može utvrditi ima li pacijent česte hipoglikemije, koje su uvjet za ostvarivanje prava na modernu tehnologiju. Stoga je potpuno nejasno zbog čega bi pacijenti morali hipoglikemiju dokazivati ležeći u bolnici gdje su nerealni uvjeti  koje nije moguće ostvariti u svakodnevnom životu, zaključuju u ZDD.

Pretpostavlja se da pravio na dobivanje moderne tehnologije u Hrvatskoj ima oko 10.000 do 12.000 pacijenata, a hospitalni uvjeti koji se navode mogući su samo u sedam bolničkih centara u državi s iznimno ograničenim brojem bolničkih kreveta pa iz ZDD pitaju koliko će vremena trebati da se svakom od tih pacijenata u hospitalnim uvjetima utvrde česte hipoglikemije i tko će to platiti.

“Troškovi hospitalizacije su vrlo visoki, a uvođenje ove tehnologije iznimno jednostavno. Stoga je stav dijabetologa i dijabetološkog stručnog društva s KBC Rebra, da je hospitalizacija, tj. ležanje u bolnici ne samo preskup, već i nepotreban postupak. Jednakog je stava i Milan Vrkljan, endokrinolog i član nadležnog HZZO povjerenstva koje je donijelo inicijalnu preporuku o ‘hospitalnim uvjetima’ za odrasle”.

ZDD je  stoga zatražilo da se “hospitalni uvjeti” tumače onako kako je zamišljeno na početku, kroz “dnevnu bolnicu” bez obaveznog, nepotrebnog i skupog ležanja u bolnici te dodaju kako su pacijenti zabrinuti da će ovaj proces ponovno trajati jednako dugo kao što je trajalo i donošenje prvotne odluke, preko šest mjeseci.


Komentari