DHMZ UPOZORAVA NA OPASNO VRIJEME: Uključen je meteoalaram i za zagrebačku regiju!

Ilustracija (Foto: Dragan Matic / Cropix)

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je žuto upozorenje odnosno upozorenje na moguće opasno vrijeme, grmljavinsko nevrijeme. Alarm je uključen za četiri hrvatske regije: zagrebačku, karlovačku, riječku i gospićku. U nastavku prenosimo DHMZ-ovo posebno priopćenje:

“Već u lipnju, prvom klimatološkom ljetnom mjesecu, bilježi se veći broj vrućih dana, no ponajviše je okarakteriziran nestabilnostima u obliku obilnih pljuskova s grmljavinom, lokalnom pojavom tuče i prolazno olujnim vjetrom. Stoga su uobičajena i svježija razdoblja s promjenjivim vremenom kakvo će biti i u nastavku ovog tjedna.

Nailaskom termobaričke doline, a u prizemnom sloju atmosfere i frontalnog poremećaja sa sjeverozapada, već u noći na srijedu u većini kopnenih predjela te na sjevernom Jadranu lokalno će biti pljuskova i grmljavine uz mogućnost pojave tuče. Ponekog pljuska može biti tijekom srijede i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti. Uz intenzivnije pljuskove postoji vjerojatnost bujičnih poplava, ponajprije u urbanim sredinama. Pritom će i temperatura zraka biti niža nego početkom ovog tjedna.

Četvrtak će biti u znaku česte kiše i pljuskova s grmljavinom, lokalno izraženijih na Jadranu, uz prognoziranu 24-satnu količinu oborine mjestimice veću i od 50 mm. Važno je napomenuti da količina oborine neće biti ravnomjerno prostorno raspoređena tako da lokalni maksimumi mogu biti i znatno veći, a oborina u nekim mjestima može i sasvim izostati.

Uz daljnji dotok hladnijeg zraka i jačanje vjetra sjevernih smjerova u četvrtak i petak temperatura zraka će biti ispod lipanjskog prosjeka, uz veće odstupanje na kopnu.

Prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima, u petak je u Jadranu izgledno produbljivanje ciklone zbog koje će još u Dalmaciji i na istoku zemlje biti vjerojatne nestabilnosti.

Za vikend stabilnije, sunčanije i toplije nego sredinom tjedna, no i dalje razmjerno vjetrovito.”


Komentari